
На українському ринку гречки — тривожні сигнали: запаси крупи скорочуються, а ціни демонструють тенденцію до зростання. Дефіциту як такого не буде, але через обмежене виробництво зернової її цьогорічний баланс рахується практично по нулях , передає «ПроАгро Груп».
«Один гектар – це, умовно, тонна крупи. Засіяли більше 70 тисяч гектарів. 70 тисяч гектарів це приблизно 70 тисяч тонн крупи. Хоча врожайність насправді зараз приблизно 13 центнерів на гектар – це 1,3 тонни. Споживання – 3 кілограми крупи на людину. Помножте на 25 млн. населення – це 75 тис. тонн», – розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий..
Причинами обмеженого виробництва гречки є скорочення посівних площ через низьку рентабельність і конкуренцію з імпортом, а також низький врожай – несприятливі погодні умови та обмежені ресурси вплинули на обсяги збору. При цьому внутрішній попит на гречку не скорочується – вона залишається популярною крупою серед українців, особливо в умовах воєнної нестабільності.
У жовтні 2025 року середня ціна гречки в роздрібній торгівлі знаходиться на рівні 40 грн./кг, тоді як ще навесні вона коливалась у межах 35 грн./кг. За прогнозами, ціни можуть зрости до 10%, якщо імпорт не стабілізує ринок.
При цьому основні постачальники — Казахстан і Польща — також скоротили експортні обсяги через внутрішній попит, а логістичні труднощі та валютні коливання ускладнюють закупівлю гречки за кордоном.
Наразі аграрні асоціації закликають уряд стимулювати виробництво гречки через дотації та підтримку дрібних фермерів. А споживачам радять запасатися крупою за нинішніми цінами, адже подальше подорожчання — ймовірне.
Джерело: УНІАН





