
У 2025 році в Україні очікується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур до 60 млн. тонн, що на 7,6% перевищить торішній показник.
Такий прогноз озвучили науковці ННЦ «Інститут аграрної економіки», повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Агро Перспективу».
При цьому загальні посівні площі зернових і зернобобових культур залишаться майже на рівні минулого року (+0,2%), однак прогнозується збільшення площ під кукурудзу на зерно (+14,1%) та сорго (+12,3%). Водночас очікується зменшення посівних площ під інші зернові (-16,5%), а також зернобобові (-27,3%).
За прогнозом науковців, 2025 року проти минулого року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9%, зокрема, озимої пшениці — на 6,7%, жита озимого — на 5,9%, озимого ячменю — на 8,5%, а також ярої пшениці — на 12,7% та зернобобових — на 20,3%. При цьому очікується зростання виробництва ярих зернових на 18,9%, включаючи кукурудзу — на 23,5%, просо — на 21,2%, сорго — на 20%, а також гречку — на 3,7%.
Прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2025 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та зберегти експортний потенціал, вважають в інституті.