Головна Тваринництво Молоковиробництво Європейські сири можуть зайняти половину українського ринку

Європейські сири можуть зайняти половину українського ринку

Українські виробники сиру стали перед загрозою втрати значної частини внутрішнього ринку збуту через дуже вірогідне зростання імпорту.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на «ІНФАГРО».

Основною причиною зростання імпорту сиру є диспаритет цін на товар українського та європейського виробництва. Імпортований сир значно дешевший за вітчизняний.

Врятувати ситуацію можуть лише два чинники: зниження цін українськими сироварами або ж суттєва девальвація гривні. Перший варіант маловірогідний, виробники вже відвикли від використання такого інструменту стимулювання продажів. Дешевше 300 грн./кг навіть традиційні сири продавати найближчим часом не будуть. А от обвал курсу гривні дуже навіть може відбутися, зважаючи на війну та поточний стан економіки.

Це припущення на перспективу, а зараз спостерігаємо грудневе зростання імпорту сирів із категорії сичужних (тверді, напівтверді, білі) відразу на 50% у порівнянні з груднем 2023 року до 4,6 тис. тонн. Поставки європейських плавлених сирів в аналогічному порівнянні збільшились на 28% до рівня понад 500 тонн. Якщо і далі тренд високого імпорту збережеться, то це означає, що європейські сири займуть половину всіх продажів сиру в Україні.

Хочеться трохи заспокоїти українських сироварів загальними цифрами торгівлі за весь 2024 рік. Були і гірші часи. Імпорт сичужних сирів збільшився в минулому році лише на 11% до 29 тис. тонн, це поки що майже на третину менше, ніж в довоєнному 2021 році. Закупки плавлених сирів у 2024 році в порівнянні з попереднім зросли на 14% до 4,6 тис. тонн, що на чверть менше ніж у 2021.

Загалом вітчизняним сироварам є про що подумати. Треба щось робити, щоб імпорт не став таким значним, як це було у 2021 році. Але тоді ще можна було балансувати за рахунок великої кількості споживачів, а зараз значна їх частина за кордоном, багато людей в окупації. Виробники можуть, звичайно, сподіватися на зовнішню торгівлю, але збільшувати експорт сиру буде вкрай важко. Логістика в пострадянські країни залишається досить складною і дорогою. На інших ринках просто неможливо буде конкурувати по ціні з європейським товаром.

Попри все, у 2024 році українські виробники все ж змогли збільшити експорт напівтвердих сирів на 9% майже до 7 тис. тонн. Водночас, плавлених сирів (разом і з сирним продуктом) продали за кордон на 4% менше – 4,2 тис. тонн.

Перегляди: 34