Головна Новини Світові ринки Індія збільшить виробництво олійних культур та продуктів їхньої переробки

Індія збільшить виробництво олійних культур та продуктів їхньої переробки

Міністерство сільського господарства США знизило оцінку врожаю олійних культур в Індії у сезоні 2017/18МР та знизила його прогноз на 2018/19МР. Так, беручи до уваги прогноз на поточний сезон, достатні обсяги мусонів, сприятливі погодні умови та близьку до нормальної врожайність, виробництво олійних культур таких як соєві боби, ріпак, гірчиця, арахіс, соняшник, бавовна та копра в Індії в 2018/19МР зросте до 38,8 млн тонн, а посівні площі прогнозуються на рівні 38,4 млн га. Проте, виробництво олійних культур у поточному році оцінюється у 35,4 млн тонн, а посівні площі у 37 млн га, що трохи нижче, ніж в рік тому, завдяки низькій врожайності. Збільшення виробництва олійних культур у 2018/19МР сприятиме збільшенню виробництва індійського шроту до рівня у 17,3 млн тонн з 15,9 млн тонн прогнозованими у сезоні 2017/18МР. Припускаючи, що ціни на олійний шрот індійського походження залишаться конкурентоспроможними, обсяги експорту шроту можуть збільшитись з 2,1 млн тонн до 2,9 млн тонн відповідно. У першому кварталі 2017/18МР індійські ціни на соєвий шрот стали більш конкурентоздатними, але будь-яке подальше зростання цін призведе до зниження загального обсягу експорту нижче рівня у 2 млн тонн та переорієнтацію запасів, якщо такі є, до внутрішнього споживання. На сьогодні, в Індії існує потужний попит на харчові олії, який прогнозується у 2018/19МР на рівні 24,8 млн тонн. І хоча внутрішнє виробництво харчових олій зросло до 7,5 млн тонн, існує розрив, який буде покриватись за рахунок імпорту, прогнозоване зростання з 16,3 млн тонн до 17,4 млн тонн у наступному сезоні. Потужний попит з боку великих покупців, підприємств харчової промисловості, домогосподарств та населення призводить до зростання споживання рослинних олій в країні. Незважаючи на те, що Індія є третім за величиною споживачем харчових олій після Китаю та Європейського Союзу, споживання рослинних олій на душу населення в даний час оцінюється на рівні 18 кг у 2017/18МР, що все ще є нижчим за рівень середнього світового споживання на душу населення, яке становить 25 кг.

У 2018/19МР очікується, що експорт олійних культур з Індії збільшиться на 12% до 1,3 млн тонн на суму 1 млрд доларів США, перерахунок вівся виходячи із поточних світових цін. Експортний кошик включає в себе високоякісний арахіс, соєві боби (не ГМ), насіння бавовни, ріпак, гірчицю, насіння соняшника та копру. За оцінками, 80% від загального обсягу експортних продажів будуть надходити від арахісу, 17% від соєвих бобів та інших. Індійський арахіс користується великим попитом в таких країнах, як Індонезія, В”єтнам, Малайзія, Філіппіни, Росія та сусідні країни. Аналогічно, США, Канада, Іспанія, Бельгія та Франція імпортують не-ГМ індійські соєві боби. Копру, бавовняне та насіння соняшнику імпортують в основному сусідні до Індії країни. Імпорт насіння олійних культур досяг 100 тис. тонн і він постійно зростає. Очікується, що на основі останніх торгових тенденцій обсяг імпорту на 2018/19МР оцінюється приблизно 83 тис. тонн (приблизна вартість> 40 млн доларів США). В середньому за останні п’ять років цей показник для Індії становить 50 тис. тонн.

Поточний імпортний митний тариф на соєві боби в Індії становить 49,5%, що включає 10% податку на соціальне забезпечення (базовий митний збір становить 45%). Як правило, олійні культури можна імпортувати в Індію без будь-яких кількісних обмежень, але зазвичай на них діють високі імпортні мита (30%) та складні доволі жорсткі фітосанітарні вимоги.

Перегляди: 2