Головна Новини Світові ринки Світовий ринок соняшникової олії: нові рекорди

Світовий ринок соняшникової олії: нові рекорди

Світове виробництво соняшникової олії в 2018/19 МР, як очікується, сягне рекордних 19,6 млн. тонн, перевищивши навіть результати сезону 2016/17 (18,9 млн. тонн). Рівень приросту виробництва у відношенні до попереднього маркетингового року відповідає 0,7 млн. тонн. Близько 11,5 млн. тонн соняшникової олії в поточному сезоні буде вироблено в країнах Чорноморського регіону, що також продемонструють деякий приріст виробництва у порівнянні з рекордними рівнями 2016/17 МР. Водночас, в Аргентині, як зазначають експерти OilWorld, виробництво олії соняшника сягне семирічного максимуму – 1,5 млн. тонн. Зниження виробництва, навпаки, очікується в країнах Європейського Союзу та Туреччині.

Очікуване зростання глобальної пропозиції в цьому сегменті чинитиме суттєвий тиск на рівень цін, щонайменше, протягом кількох перших місяців поточного сезону. В той же час, навіть зважаючи що ціни на світовому ринку в даний час коливаються близько десятирічних мінімумів, соняшникова олія українського виробництва (FOB Ukraine) наразі торгується з премією 20-30$ відносно соєвої олії з країн Південної Америки (наприклад FOB Argentina), що сприяє підсиленню імпортного попиту.

Останні оцінки світового експорту соняшникової олії в 2018/19 МР сягнули 10,7 млн. тонн, що приблизно відповідає рівню 2016/17 МР. Остання експортна статистика за результатами жовтня поточного року свідчить про те, що український експорт протягом перших місяців нового сезону суттєво перевищили результати відповідного проміжку попереднього сезону. Підтримувати високі темпи українського експорту і в подальшому допомагатиме активний імпортний попит з боку країн Європейського Союзу, що у поточному маркетинговому році відновиться після зниження у попередньому сезоні внаслідок зростання внутрішнього попиту в регіоні. На європейському ринку соняшникова олія наразі пропонується зі знижкою до цін як соєвої, так і ріпакової олії, що стимулюватиме нарощення закупівель, в першу чергу, української соняшникової олії.

Додатково, в 2018/19 МР очікується збільшення попиту на соняшникову олію з боку Індії та Китаю, в той час як Туреччина продовжить знижувати обсяг закупівель. Деяке відновлення обсягів імпорту спостерігатиметься також в Ірані, Іраку та Єгипті.

Перегляди: 0