Головна Новини Світові ринки Штучний інтелект розробив лабораторне какао

Штучний інтелект розробив лабораторне какао

Mondelēz International, один з найбільших виробників шоколаду у світі, інвестує $4,5 млн. у розробку виробника какао на основі штучного інтелекту Celleste Bio.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Newfood.

Ізраїльський стартап Celleste Bio працює над створенням клітинного какао, що може стати важливим рішенням у боротьбі з кліматичними викликами та кризою постачання какао, ціни на яке сягають рекордних максимумів через кліматичні зміни, що руйнують врожаї у Західній Африці. До того ж традиційне виробництво какао пов’язане з масштабною вирубкою лісів та високими викидами вуглекислого газу, що лише посилює екологічну кризу.

Celleste Bio використовує штучний інтелект та біотехнології для екстракції клітин какао, які потім розмножуються у біореакторах. Цей метод дозволяє отримати таку ж кількість какао-масла і порошку з однієї-двох бобів, яку традиційно виробляють з чотирьох тонн какао-стручків.

«Кліматичні зміни суттєво впливають на постачання какао, а ціни цього року зросли у чотири рази відносно історичних показників. Це підкреслює нагальну потребу у стійких рішеннях», – зазначила співзасновниця Supply Change Capital Шейна Харріс, яка також інвестувала у цей проєкт.

Залучені кошти Celleste Bio планує спрямувати на розвиток досліджень, розширення інфраструктури та підготовку до масштабного виробництва клітинного какао.

Раніше вчені відкрили нові види рослин, які можуть замінити какао, а великий банк вклав мільйони у какао із пробірки.

Перегляди: 9