Головна Ринок олійних та продуктів переробки

    Ринок олійних та продуктів переробки

    • Згідно з повідомленням UFEB, Україна в 2019 році отримає урожай соняшнику прогнозується на рівні 13,36 млн. т, що на 5,7% менше показника минулого року, тоді як валовий збір сої прогнозовано зросте на 5,1% – до 4,7 млн. т. Валові збори ріпаку очікується на рівні 3,44 млн. т, що на 20,2% перевищує показник минулого року;
    • Згідно з даними ДФС, за підсумками січня-квітня 2019 року Індія зберегла лідерство серед імпортерів української соняшникової олії з показником 850,5 тис. т (на суму 573,3 млн. $). На другому місці зі значним відставанням йде Китай – 235,6 тис. т на суму 158,8 млн. $ за звітний період. Третю сходинку посіли Нідерланди – 202,8 тис. т на суму 136,6 млн. $. Загальний же обсяг експорту української соняшникової олії з січня по квітень склав 2,2 млн. т, що на 15% більше аналогічного періоду минулого року;
    • Держслужба статистики повідомляє, що у січні-квітні 2019 року в Україні було вироблено 1,992 млн. т нерафінованої соняшникової олії, що на 12,3% перевищує показник аналогічного періоду роком раніше. Зокрема, в квітні виробництво даної продукції склало 502 тис. т, що на 8,5% вище за показник аналогічного місяця 2018 року, однак на 4,7% нижче березня 2019 року;
    • За даними Soybean & Corn Advisor, оцінка експорту соєвих бобів з країни в 2019 році знижена з прогнозованих у квітні 67 млн. т до 65 млн. т. Як уточнюється, основною причиною зниження оцінки стали дедалі частіші спалахи АЧС в КНР, що може знизити попит китайських тваринників на олійну, в тому числі і бразильського походження.

    Незважаючи на збільшення оцінок світових запасів сої внаслідок перегляду перспектив виробництва олійної в поточному сезоні, соєві котирування минулого тижня зростали. Одним із ключових драйверів поточної тенденції виступають надзвичайно низькі темп посівної кампанії в США, обумовлені потужними та тривалими опадами. Окрім цього, на зростання очікуваних обсягів запасів олійної за підсумком сезону, впливають, безумовно, тривалі торгові суперечки між США та Китаєм. Так, за останніми даними, З 1 вересня 2018 року по 16 травня 2019 року США експортовано 33,9 млн. тонн сої, що на 25% менше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Обсяг поставок сої в Китай скоротився більш ніж в чотири рази, до 6,3 млн. тонн. В той же час, Міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що сподівається на продовження торгових переговорів з Китаєм та очікує нового їх раунду наприкінці червня.

    Світові же ринки ключових рослинних олій, після періоду активного зростання, відновили падіння, ключовим чинником якого виступає публікація даних про високі запаси нафти в США.

    За даними нашого моніторингу, протягом звітного періоду внутрішні ринки ключових олійних культур та продуктів їх переробки демонстрували різноспрямовані цінові коректування. На відміну від очікувань більшості учасників ринку, ціни на насіння соняшника зазнали зниження. Також, незважаючи на зростання цін напередодні, минулого тижня в сторону зниження коректувалися ціни української соняшникової олії на умовах FOB.

    Минулого тижня ціни на соєві боби на внутрішньому ринку відновили спадаючий тренд, зберігаючи, водночас, високий рівень невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації. Проте поточні низхідні коректування пояснюються в першу чергу невисокою активністю закупівельних компаній.

    Поки що не зафіксовано помітного зростання ділової активності у ріпаковому сегменті. Протягом минулого тижня середні ціни зазнали позитивних коректувань, що носили переважно технічний характер.

    Перегляди: 0