Головна Вступна частина

    Вступна частина

    Передмова

    1. Розроблено: Державна служба статистики України.

    Розробники: Калачова І.В., Михайлюк Н.О., Сенчук І.В.

    2. Класифікація видів вантажів схвалена Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Державної служби статистики України (протокол від 27 грудня 2013р. # 16).

    3. Прийнято та надано чинності: наказ Держстату України від 04.02.2014 # 25.

    4. Класифікація видів вантажів гармонізована з Classification system for transport statistics (NST 2007).

    Вступ

    Однією з найважливіших умов розвитку національної статистики, адаптованої до умов глобалізованої економіки, є створення та впровадження сучасної системи національних статистичних класифікацій, гармонізованих з міжнародними. Запровадження статистичних класифікацій дає можливість підняти на якісно високий рівень статистичний аналіз стану національної економіки, співставність показників національної економіки з міжнародними економічними показниками, забезпечує можливість міжнародного інформаційного обміну.

    На виконання заходів щодо реалізації Стратегії розвитку державної статистики на період до 2017 року розроблено Класифікацію видів вантажів (далі – КВВ).

    Сфера застосування

    Класифікація видів вантажів визначає групи видів вантажів, за якими проводиться державне статистичне спостереження щодо перевезення вантажів з метою одержання всебічної та вичерпної статистичної інформації щодо стану та розвитку ринку транспортних послуг.

    КВВ – це інструмент для впорядкування статистичної інформації щодо послуг з перевезення вантажів.

    Загальні положення

    Об’єктами класифікації у КВВ є види вантажів, що перевозяться транспортом.

    За структурою КВВ складається з трьох блоків: коду виду вантажу, який має ієрархічну структуру, назви виду вантажу та блоку кодів Статистичної класифікації продукції (СКП-2011), який відображає позиції щодо походження видів вантажів.

    Загальне кодове позначення об’єктів КВВ має вигляд ХХ.Х,

    де: ХХ – розділ,

    ХХ.X – група.

    КВВ є аналогом Системи класифікацій для статистики транспорту ЄС (Classification system for transport statistics – NST 2007).

    Ведення КВВ здійснює Держстат України.

    Основні терміни у статистиці вантажних перевезень транспортними засобами

    Вантаж – товарно-матеріальні цінності, що перебувають у стані транспортування, переміщення, збереження у будь-якому вантажному транспортному засобі. До вантажів відносяться також усі вантажні місця та обладнання, такі як контейнери, знімні кузови або піддони.

    Перевезення вантажів – процес, унаслідок якого відбувається транспортування в будь-яке місце будь-яких вантажів за допомогою рухомого складу окремих видів транспорту (вантажними автомобілями, залізничними вагонами, річковими та морськими суднами, літаками).

    Перегляди: 0