Головна 4. Загальні положення

    4. Загальні положення

    Об’єктом класифікації в НПРА є види продукції рибальства й аквакультури (рибництва), які створені в результаті використання (добування) водних біоресурсів, та допоміжні послуги у рибному господарстві (рибальстві та аквакультурі).

    НПРА представлена у вигляді ієрархічної структури, в якій усі подібні об’єкти зібрані в окремі категорії, найбільш однорідні стосовно характеристик об’єкта статистичного спостереження, та їм надані індивідуальні коди.

    Кожен вид продукції та послуг, який отримано у результаті добування водних біоресурсів, класифіковано як окремий вид продукції відповідно до біологічних властивостей та особливостей їхнього використання, специфіки наданих послуг. У зв’язку з цим у НПРА виділено чотири підрозділи: риба жива, водні біологічні ресурси інші, рибопосадковий матеріал, послуги допоміжні у рибному господарстві.

    За промисловими характеристиками (за способом, середовищем проживання, вилучення) види риб та інших водних біоресурсів поділено на 17 груп: риба декоративна; риба океанічна та морська; риба прісноводна; риба прохідна; водні безхребетні; рослини, тварини водні інші; перли необроблені.

    За морфологічними ознаками виділено основні класи (сімейства: акули, скати; риби коропові; ракоподібні; молюски), які у свою чергу розподілено за видами (катран, скат, палтус, краби, кальмари тощо) та підвидами (горбуша, сьомга, форель).

    Структурно НПРА складається із порядкового номера позиції; коду продукції (послуги); назви продукції (послуги) та, за необхідності, пояснень щодо особливостей їхнього обліку та формування; підказки щодо отримання узагальнюючих позицій (наприклад, за групою водних біоресурсів) на підставі нижчих (більш детальних) кодів номенклатури; коду СКП-2011, який пов’язаний із позицією НПРА.

    У НПРА вироблена продукція рибальства й аквакультури за одним розділом (риба та продукція рибальства інша, продукція аквакультури (рибництва), послуги допоміжні у рибному господарстві) поділена на 4 підрозділи та деталізована у 17 групах, 26 класах, 195 видах і 10 підвидах.

    Структура коду НПРА має такий вигляд:

    ХХ                            –   розділ

    ХХ.ХХ                       –   підрозділ

    ХХ.ХХ.ХХ                  –   група

    ХХ.ХХ.ХХ.ХХ             –   клас

    ХХ.ХХ.ХХ.ХХ.ХХ        –   вид

    ХХ.ХХ.ХХ.ХХ.ХХ.Х     –   підвид

    Приклад:

    03.10.14.01.01.1,

    де 03 – розділ “Риба та продукція рибальства інша; продукція аквакультури (рибництва); послуги допоміжні в рибному господарстві”

    03.10                     –     підрозділ “Риба жива”

    03.10.14                 –     група “Риба прохідна”

    03.10.14.01             –     клас “Риби лососевидні”

    03.10.14.01.01         –     вид “Риби лососеві”

    03.10.14.01.01.4       –     підвид “Форель”.

    У Додатку А “Таблиця відповідності СКП-2011 і НПРА” наведено взаємозв’язок між позиціями СКП-2011 і НПРА.

    Ведення НПРА здійснює департамент статистики сільського господарства та навколишнього середовища Держстату.

    Підставою для внесення змін у НПРА є зміни в Міжнародній стандартній статистичній класифікації тваринного та рослинного світу водного середовища (ISSCAAP), зміни в Статистичній класифікації продукції (СКП-2011) та національні потреби (зміни у чинному законодавстві, необхідність удосконалення статистичної класифікації, пропозиції користувачів тощо).

    Перегляди: 0