ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ ДСТУ 3768-98
ПШЕНИЦЯ
Технічні умови
ПШЕНИЦА
Технические условия
WHEAT
Specifications
Із Змінами # 1, 2, затвердженими в листопаді 1999 р. та липні 2000 р. (ІПС # 12-99, 6-2000)
Чинний від 1998 07 01
1. ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ
Цей стандарт поширюється на зерно пшениці, яке заготовляють суб”єкти підприємницької діяльності всіх форм власності і постачають для продовольчих, технічних, кормових цілей та експорту.
Обов”язкові вимоги до зерна пшениці, що забезпечують безпеку життя і здоров”я населення, тварин і навколишнього середовища, викладені у 5.1, 5.2 (стан, запах, колір зерна, смітна, мінеральна і шкідлива домішки, фузаріозні і сажкові зерна, кукіль, зараженість шкідниками); 6.1 (токсичні елементи, мікотоксини і пестициди); 6.2, 6.3, 6.4 (вимоги безпеки і охорони навколишнього середовища).
Стандарт не поширюється на пшеницю насіннєву.
2. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ
У цьому стандарті є посилання на такі стандарти:
ДСТУ 2422-94 Зерно заготівельне і постачальне. Терміни та визначення
ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями
ГОСТ 10840-64 Зерно. Методы определения натуры
ГОСТ 10846-91 Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка
ГОСТ 10940-64 Зерно. Методы определения типового состава
ГОСТ 10967-90 Зерно. Методы определения запаха и цвета
ГОСТ 10987-76 Зерно. Методы определения стекловидности
ДСТУ 3355-96 Продукція сільськогосподарська рослинна. Методи відбору проб у процесі карантинного огляду та експертизи
ГОСТ 13496.11-74 Зерно. Методы определения содержания спор головневых грибов
ГОСТ 13496.20-87 Комбикорма, комбикормовое сырье. Метод определения остаточных количеств пестицидов
ГОСТ 13586.1-68 Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пшенице
ГОСТ 13586.2-81 Зерно. Методы определения содержания сорной, зерновой, особо учитываемой примесей, мелких зерен и крупности
ГОСТ 13586.3-83 Зерно. Правила приемки и методы отбора проб
ГОСТ 13586.4-83 Зерно. Методы определения зараженности и поврежденности вредителями
ГОСТ 13586.5-93 Зерно. Метод определения влажности
ГОСТ 24104-88Е Весы лабораторные общего назначения и образцовые. Общие технические условия
ГОСТ 25706-83 Лупы. Типы, основные параметры. Общие технические требования
ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути
ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализация для определения содержания токсичных элементов
ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка
ГОСТ 26931-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения меди
ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца
ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия
ГОСТ 26934-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения цинка
ГОСТ 27676-88 Зерно и продукты его переработки. Метод определения числа падения
ГОСТ 28001-88 Зерно фуражное, продукты его переработки, комбикорма. Методы определения микотоксинов: Т-2 токсина, зеараленона (Ф-2) и охратоксина А
ГОСТ 28396-89 Зерновое сырье, комбикорма. Методы определения патулина
ГОСТ 28419-89 Пшеница. Метод определения сорной и зерновой примесей с применением анализатора У1-ЕАЗ
ГОСТ 28666.1-90 (ISO 6639/1-86) Зерновые и бобовые. Определение скрытой зараженности насекомыми. Часть 1. Общие положения
ГОСТ 28666.2-90 (ISO 6639/2-86) Зерновые и бобовые. Определение скрытой зараженности насекомыми. Часть 2. Отбор проб
ГОСТ 28666.3-90 (ISO 6639/3-86) Зерновые и бобовые. Определение скрытой зараженности насекомыми. Часть 3. Контрольный метод
ГОСТ 28666.4-90 (ISO 6639/4-86) Зерновые и бобовые. Определение скрытой зараженности насекомыми. Часть 4. Ускоренные методы
ГОСТ 29143-91 (ISO 712-85) Зерно и зернопродукты. Определение влажности (рабочий контрольный метод)
ГОСТ 29144-91 (ISO 711-85) Зерно и зернопродукты. Определение влажности (базовый контрольный метод)
(Змінена редакція, Зм. # 1).
3. ВИЗНАЧЕННЯ
Терміни, які вживаються в цьому стандарті та їхні визначення – згідно з ДСТУ 2422.
3.1 Домішки – механічно травмоване і ушкоджене зерно пшениці, всі органічні та неорганічні включення, а також зерна інших культур та насіння бур”янів. Домішки поділяють на зернову і смітну.
3.1.1 До зернової домішки відносять:
3.1.1.1 Бите зерно – частки зерна, утворені в результаті механічної дії.
3.1.1.2 Щупле зерно – зерно ненаповнене, зморщене, легковаге, деформоване внаслідок несприятливих умов розвитку і визрівання.
3.1.1.3 Давлене зерно – зерно деформоване, сплющене в результаті механічної дії.
3.1.1.4 Проросле зерно – зерно з корінцем або ростком, які вийшли за межі оболонки, або з ростком, який розірвав оболонку, але не вийшов на поверхню, та зерно з втраченим корінцем і ростком.
3.1.1.5 Морозобійне зерно – зерно, ушкоджене заморозками в період визрівання, зі зміненим кольором (білувате або потемніле).
3.1.1.6 Ушкоджене зерно – зерно зі зміненим кольором оболонки і ендоспермом від кремового до світло-коричневого кольору внаслідок самозігрівання, сушіння, ураження хворобами.
3.1.1.7 Недозріле (зелене) зерно – зерно, яке не набуло повної зрілості, із зеленуватим відтінком, легко деформується в разі натискування.
3.1.1.8 Поїдене зерно – зерно, поїдене шкідниками незалежно від ступеня його ушкодження.
3.1.1.9 (Вилучений, Зм. # 1).
3.1.2 До смітної домішки відносять:
3.1.2.1 Мінеральну домішку-домішку мінерального походження (пісок, грудочки землі, галька, шлак, руда і т. ін.).
3.1.2.2 Органічну домішку-домішку рослинного походження (частинки стебел, листків, стержні колосся, остюки, плівки), рештки шкідників та насіння дикорослих неотруйних рослин.
3.1.2.3 Шкідливу домішку – домішку рослинного походження, шкідливу для здоров”я людини і тварин (сажка, ріжки, гірчак повзучий, в”язіль різнокольоровий, софора лисохвоста, пажитниця п”янка, геліотроп опушеноплідний, триходесма сива, зерна, ушкоджені нематодою).
3.1.2.4 Фузаріозне зерно – зерно, уражене грибами роду фузаріум, білувате, іноді з плямами оранжево-рожевого кольору, легковаге, щупле, нежиттєздатне.
3.1.2.5 Зіпсоване зерно – зерно з явно зіпсованим ендоспермом від коричневого до чорного кольору.
3.2 Склад основного зерна, зернової і смітної домішок
3.2.1 До основного зерна відносять:
– цілі і ушкоджені зерна пшениці, які за характером ушкоджень не віднесені до зернової і смітної домішок;
– дрібне зерно, яке пройшло крізь сито 1,7 мм х 20 мм;
– в пшениці м’якій 6 класу – зерна і насіння інших зернових і зернобобових культур, які за характером їхніх ушкоджень не віднесені, відповідно до стандартів на ці культури, до зернової і смітної домішок, а також биті і поїдені зерна пшениці, незалежно від характеру і розміру їхніх ушкоджень.
(Змінена редакція, Зм. # 1).
3.2.2 До зернової домішки відносять:
– для пшениці всіх класів: давлені, щуплі, пророслі, морозобійні, ушкоджені самозігріванням чи під час сушіння, недозрілі (зелені) зерна;
– у м’якій і твердій пшениці 1-5 класів – биті й поїдені зерна пшениці, незалежно від характеру і розміру їхніх ушкоджень;
– у м”якій і твердій пшениці 1-5 класів – цілі і ушкоджені зерна жита і ячменю, які відповідно до стандартів на ці культури не віднесені за характером їхніх ушкоджень до смітної домішки;
– у м”якій пшениці 6 класу – зерна і насіння інших зернових та зернобобових культур, віднесені за характером їхніх ушкоджень, відповідно до стандартів на ці культури, до зернової домішки.
(Змінена редакція, Зм. # 1).
3.2.3 До смітної домішки відносять:
– весь прохід крізь сито з отворами діаметром 1 мм;
– у залишку на ситі з отворами діаметром 1 мм: мінеральну, органічну та шкідливу домішки; зіпсоване зерно пшениці, жита і ячменю з явно зіпсованим ендоспермом від коричневого до чорного кольору;
– фузаріозні зерна;
– у м”якій і твердій пшениці 1-5 класу – зерна і насіння інших культурних рослин, крім незіпсованих зерен жита, і ячменю;
– у м”якій пшениці 6 класу – зерна і насіння інших зернових та зернобобових культур, віднесені згідно з стандартами на ці культури, за характером їхніх ушкоджень, до смітної домішки та різне насіння олійних культур.
(Змінена редакція, Зм. # 1).
3.3. Сажкове зерно – зерно, бородка або частина поверхні якого забруднена спорами сажки.
(Доповнений, Зм. # 1).
4. ТИПИ
4.1 Пшеницю за ботанічними і біологічними ознаками, кольором і скловидністю поділяють на типи і підтипи, які зазначені в таблиці 1.
4.2 Пшеницю, яка втратила в результаті несприятливих умов дозрівання, збирання або зберігання свій природний колір, визначають як “потемнілу” за наявності темних відтінків, або як “знебарвлену” і зазначають номер підтипу і ступінь знебарвлення.
Таблиця 1 – Розподіл пшениці на типи
Типи і підтипи |
Загальна |
Пшениця інших типів, %, не більше |
|
скловидність, % |
всього |
в тому числі |
|
І М”яка червона яра твердозерна |
Не менше 40 |
10 |
5 – твердої |
II М’яка червона озима твердозерна |
Не менше 40 |
10 |
5 – твердої |
ІІІ М’яка біла яра твердозерна |
Не менше 60 |
10 |
Не враховується |
IV М’яка біла озима твердозерна |
Не обмежується |
10 |
Не враховується |
V Тверда яра |
Не менше 40 |
10 |
10 – білої |
VII Тверда озима |
Не менше 40 |
10 |
5 – білої |
VII Некласифікований |
Пшениця, яка не відповідає жодному з вищезазначних критеріїв (суміш типів) |
Примітка 1.Типи пшениці відповідають поширеним у світі поняттям: І – Hard red spring wheat; II – Hard red winter wheat; III – Hard white spring wheat; IV – Hard white winter wheat; V – Spring durum wheat; VI – Winter durum wheat.
Примітка 2. Перелік ботанічних сортів, які характеризують тип, зазначено в додатку А.
5. ВИМОГИ
5.1 Залежно від показників якості м”яку пшеницю поділяють на 6 класів, а тверду – на 5 класів. Показники якості кожного класу подано відповідно в таблиці 2 і таблиці 3.
Таблиця 2 – Вимоги до м”якої пшениці
Показники |
Характеристика і норма для м”якої пшениці за класами |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Типовий склад |
I – IV типи |
I – IV типи, допускається VII тип |
||||
Натура, г/л, не менше |
760 |
755 |
730 |
710 |
710 |
Не обмежується |
Вологість, %, не більше |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
Смітна домішка, %, не більше |
1,5 |
2,0 |
3,0 |
4,0 |
5,0 |
5,0 |
в тому числі: |
||||||
зіпсовані зерна |
0,2 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
фузаріозні зерна |
0,3 |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
кукіль |
0,3 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
мінеральна домішка |
0,3 |
0,3 |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
в тому числі: |
||||||
галька, шлак, руда |
0,15 |
0,15 |
0,2 |
0,3 |
У границях мінеральної домішки |
|
шкідлива домішка |
0,2 |
0,3 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
в тому числі: |
||||||
сажка і ріжки |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
гірчак повзучий, пажитниця п”янка, софора лисохвоста, термопсис ланцетний (разом) |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
в”язіль різнокольоровий |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
геліотроп опушеноплідний |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
триходесма сива |
Не допускається |
|||||
Сажкові (забруднені, синьогузні) зерна, %, не більше |
5 |
5 |
5 |
8 |
8 |
10 |
Зернова домішка, %, не більше |
5,0 |
5,0 |
8,0 |
10,0 |
15,0 |
15,0 |
в тому числі: |
||||||
Пророслі зерна |
1,0 |
1,0 |
3,0 |
3.0 |
5,0 |
У границях зернової домішки |
Масова частка сирої клейковини, %, не менше |
30 |
27 |
23 |
18 |
18 |
Не обмежується |
Якість клейковини, група |
І |
І-ІІ |
І-ІІ |
I-II |
I-ІІІ |
Те саме |
Якість клейковини, одиниць приладу ИДК |
45-75 |
45-100 |
45-100 |
20-100 |
20-110 |
” |
Число падіння, с |
Понад 200 |
Понад 200 |
Понад 150 |
Понад 100 |
Менше 100 |
” |
Масова частка білка в перерахунку на суху речовину, %, не менше |
14,0 |
13,0 |
12,0 |
11,0 |
10,0 |
” |
Примітка 1. Пшениця з вмістом клейковини понад 25 % та показником ИДК 101-115 одиниць, яка за рештою показників відповідає вимогам не нижче 5 класу, класифікується як поліпшувач низькоклейковинного зерна з високою якістю клейковини і прирівнюється до пшениці 4 класу.
Примітка 2. У разі віднесення партії пшениці до того чи іншого класу за одночасного визначення вмісту клейковини і білка приорітет віддається останньому, а під час визначення вмісту пророслих зерен та числа падіння пріоритет віддається числу падіння.
Таблиця 3 – Вимоги до твердої пшениці
Показники |
Характеристика і норма для твердої пшениці за класами |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
Типовий склад |
V і VI типи |
V, VI типи, допускається VII |
|||
Зерна пшениці інших типів, %, не більше |
10 |
10 |
10 |
10 |
Не обмежується |
в тому числі: білозерної пшениці |
2 |
4 |
8 |
10 |
Те саме |
Натура, г/л, не менше |
750 |
750 |
730 |
710 |
” |
Вологість, %, не більше |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
Скловидність, %, не менше |
70 |
60 |
50 |
40 |
Не обмежується |
Смітна домішка, %, не більше |
2,0 |
2,0 |
3,0 |
5,0 |
5,0 |
в тому числі: |
|||||
зіпсовані зерна |
0,2 |
0,2 |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
фузаріозні зерна |
0,3 |
0,5 |
0,5 |
1,0 |
1,0 |
кукіль |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
мінеральна домішка |
0,3 |
0,3 |
0.5 |
0,5 |
1,0 |
в тому числі: |
|||||
галька, шлак, руда |
0,15 |
0,15 |
0,2 |
0,3 |
У границях мінеральної домішки |
шкідлива домішка |
0,2 |
0,3 |
0.5 |
0,5 |
0,5 |
в тому числі: сажка і ріжки |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
гірчак повзучий, пажитниця п”янка, софора лисохвоста, термопсис ланцетний (разом) |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
в”язіль різнокольоровий |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
геліотроп опушеноплідний |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
триходесма сива |
Не допускається |
||||
Сажкові (забруднені, синьогузні) зерна, %, не більше |
5 |
5 |
5 |
5 |
10 |
Зернова домішка, %, не більше |
5 |
5 |
80 |
10 |
15 |
в тому числі: пророслі зерна |
1,0 |
1,0 |
3,0 |
3,0 |
У границях зернової домішки |
важко відокремлювана домішка |
2,0 |
2,0 |
4,0 |
4,0 |
Те саме |
Число падіння, с |
Понад 200 |
Понад 200 |
Понад 151 |
Не менше 100 |
” |
Масова частка білка в перерахунку на суху речовину, %, не менше |
15,0 |
14,0 |
12,0 |
11,0 |
” |
(Змінена редакція, Зм. # 1).
5.2 Пшениця всіх класів повинна бути в здоровому стані, без самозігрівання і теплового ушкодження під час сушіння; мати нормальний запах, властивий здоровому зерну (без затхлого, солодового, пліснявого, сторонніх запахів); нормальний колір, властивий здоровому зерну цього типу; не допускається зараження шкідниками хлібних запасів, крім зараженості кліщем не вище II ступеня.
5.3 Для м”якої і твердої пшениці 1 і 2 класів допускається перший ступінь знебарвлення, для 3 класу – перший і другий ступінь знебарвлення, для 4 і 5 класу, а також для м”якої пшениці 6 класу – будь-який ступінь знебарвлення і потемніння.
5.4 У разі невідповідності норми якості пшениці хоча б за одним із показників її переводять у нижчий клас.
5.5 М’яку пшеницю 6 класу використовують для технічних кормових цілей.
5.6 За згодою заготівельної організації і постачальника допускається вологість зерна і вміст домішок у пшениці вище граничних норм за можливості доведення такого зерна заготівельною організацією до кондицій, зазначених у таблицях 2 і 3.
5.7 Пшениця, яка формується для експорту, повинна бути в здоровому стані, мати нормальний запах і колір, бути незараженою шкідниками хлібних запасів і відповідати вимогам таблиць 2 і 3 за показниками: типовий склад, натура, зернова і смітна домішки. Вимоги до якості пшениці за вологістю, кількістю і якістю клейковини, числом падіння, вмістом білка, скловидністю та іншими показниками встановлюють у контракті між постачальником і покупцем.
6. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ І ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА
6.1 Вміст токсичних елементів, мікотоксинів і пестицидів у пшениці, яку використовують для продовольчих і технічних цілей, а також для експорту, не повинен перевищувати допустимі рівні, встановлені “Медико-біологічними вимогами і санітарними нормами якості продовольчої сировини і харчових продуктів”, # 5061 [1], а для кормових цілей – рівні, встановлені “Тимчасовими максимально допустимими рівнями вмісту деяких хімічних елементів і госиполу в кормах для сільськогосподарських тварин і кормових добавках” [2].
Максимально допустимий вміст показників безпеки наведено у додатку Б.
6.2 Під час роботи з зерном необхідно дотримуватися вимог, викладених у “Правилах техники безопасности производственной санитарии на предприятиях по хранению и переработке зерна в системе хлебопродуктов” [3].
6.3 Контроль за дотриманням норм викидів шкідливих речовин в атмосферу необхідно здійснювати відповідно до вимог ГОСТ 17.2.3.02 і СанПиН 4946 [4].
6.4 Охорону грунту від забруднення побутовими і виробничими відходами здійснюють відповідно до вимог СанПиН 42-128-4690 [5].
7. ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ
7.1 Правила приймання-згідно з ГОСТ 13586.3.
7.2 Стан зерна пшениці, запах, колір, типовий склад, натуру, вологість, зернову і смітну домішки, зараженість шкідниками, кількість і якість клейковини, скловидність – визначають у кожній партії.
Число падіння визначають у партіях, підготовлених для експорту, і на підприємствах, обладнаних відповідними приладами, а з 2000 р. – на всіх підприємствах, у кожній партії, незалежно від експортно-імпортних операцій.
Вміст білка визначають у партіях, підготовлених для експорту, і на підприємствах, обладнаних відповідними приладами, а з 01.05.2001 р. – на всіх підприємствах, у кожній партії, незалежно від експортно-імпортних операцій.
(Змінена редакція, Зм. # 2).
7.3 Пшеницю, в якій домішка інших зернових і насіння зернобобових культур становить понад 15 % від маси зерна разом з домішками, приймають як суміш пшениці з іншими культурами і зазначають її склад у відсотках.
7.4 Контроль вмісту і періодичність контролю токсичних елементів, мікотоксинів і пестицидів у пшениці, яку використовують для продовольчих, технічних цілей та на експорт, здійснюють згідно з методичними вказівками “Порядок и периодичность контроля продовольвенного сырья и пищевых продуктов по показателям безопасности” [6], а на кормові цілі – згідно з методичними рекомендаціями “Порядок і періодичність контролю комбікормів і комбікормової сировини за показниками безпеки” [7].
7.5 (Вилучений, Зм. # 1).
7.6 Кожна партія пшениці супроводжується свідоцтвом про вміст пестицидів, токсичних елементів та мікотоксинів
8. МЕТОДИ КОНТРОЛЮ
8.1 Відбір проб – згідно з ГОСТ 13586.3, ДСТУ 3355.
(Змінена редакція, Зм. # 1).
8.2 Визначення типового складу – згідно з ГОСТ 10940.
8.3 Визначення запаху, кольору і знебарвлення – згідно з ГОСТ 10967.
8.4 Визначення кількості і якості клейковини (група і показник ИДК) – згідно з ГОСТ 13586.1.
8.5 Визначення масової частки білка – згідно з ГОСТ 10846.
8.6 Визначення числа падіння – згідно з ГОСТ 27676.
8.7 Визначення натури – згідно з ГОСТ 10840.
8.8 Визначення скловидності – згідно з ГОСТ 10987.
8.9 Визначення вологості – згідно з ГОСТ 13586.5; ГОСТ 29143 (ISO 712-85); ГОСТ 29144 (ISO 711-85).
8.10 Визначення смітної, шкідливої і зернової домішок – згідно з ГОСТ 13586.2; ГОСТ 28419.
8.11 Визначення зараженості шкідниками – згідно з ГОСТ 13586.4; ГОСТ 28666.1 (ISO 6639/1-86); ГОСТ 28666.2 (ISO 6639/2-86); ГОСТ 28666.3 (ISO 6639/3-86); ГОСТ 28666.4 (ISO 6639/4-86).
8.12 Визначення фузаріозних зерен
8.12.1 Відбір проб – згідно з ГОСТ 13586.3. Від партії пшениці відбирають середню пробу масою не меншою 2 кг. Із середньої проби, звільненої від крупної смітної домішки, згідно з ГОСТ 13586.2, виділяють дві наважки масою (50,0±0,1) г.
8.12.2 Апаратура
Ваги лабораторні 3 класу точності з найбільшою межею зважування 1 кг згідно з ГОСТ 24104;
лупа із збільшенням 4,5х згідно з ГОСТ 25706;
дошка лабораторна;
скальпель або лезо бритви;
совок;
чашка для наважки.
8.12.3 Здійснення випробування
Із наважки масою (50,0±0,1) г за хорошого освітлення виділяють зерна з ознаками фузаріозу (відповідно до додатку В). У випадку виявлення сумнівних зерен, які можна віднести до знебарвлених III ступеня або рожевозабарвлених нефузаріозних, лупою визначають наявність міцелію і спородохій у зародку і борозенці, а також роблять зріз зародку і встановлюють його колір. Зерна відносять до фузаріозних за наявності сукупних ознак, зазначених у додатку В.
Фузаріозні зерна, виділені з кожної наважки, зважують з точністю до 0,01 г.
8.12.4 Обробка результатів
Вміст фузаріозних зерен виражають у відсотках, для чого кількість виявлених фузаріозних зерен у 50 г наважки множать на 2.
За остаточний результат приймають середнє арифметичне значення двох паралельних визначень. Якщо третій десятковий знак дорівнює 5 або більший, то другий збільшують на одиницю.
8.12.5 Розбіжність між результатами паралельних визначень, а також під час контрольних визначень, не повинна перевищувати допустимі величини, зазначені в додатку Г. Якщо розбіжність перевищує допустимі значення, то аналіз повторюють і враховують середнє арифметичне двох паралельних визначень, розбіжність між якими не перевищує допустимі значення.
8.13 Визначення спор сажкових грибів – згідно з ГОСТ 13496.11.
8.14 Визначення токсичних елементів:
– підготовка проб до аналізу – згідно з ГОСТ 26929, визначення ртуті – згідно з ГОСТ 26927, миш”яку – згідно з ГОСТ 26939, міді – згідно з ГОСТ 26931, свинцю – згідно з ГОСТ 26932, кадмію – згідно з ГОСТ 26933, цинку – згідно з ГОСТ 26934.
8.15 Визначення пестицидів у продовольчій пшениці – згідно з СанПиН 42-123-4540 [8], у кормовій – згідно з ГОСТ 13496.20.
8.16 Визначення мікотоксинів у продовольчій пшениці -згідно з методами, затвердженими Міністерством охорони здоров”я: афлатоксину В1 – згідно з # 2273-80 [9] або # 4082-86 [10]; зеараленону – згідно з # 2964-84 [11]; Т-2 токсину – згідно з # 3184-84 [12]; дезоксиніваленону (вомітоксину) – згідно з # 3940-85 [13] і # 5177-90 [14]; у кормовій пшениці: зеараленону і Т-2 токсину – згідно з ГОСТ 28001; патуліну – згідно з ГОСТ 28396; дезоксиніваленону (вомітоксину) – за методами, затвердженими Міністерством охорони здоров”я # 3940-84 [13] і # 5177-90 [14]; афлатоксину В1, зеараленону і Т-2 токсину – за методами, затвердженими Міністерством сільського господарства України – # 15-14/23 [15] і патуліну -# 15-14/22 [16].
9. ТРАНСПОРТУВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ
9.1 Пшеницю перевозять насипом або в тарі транспортом усіх видів відповідно до правил перевезень вантажів, чинних для транспорту цього виду.
9.2 Транспортні засоби повинні бути чистими, без сторонніх запахів. Під час перевезення, навантаження і розвантаження зерно пшениці повинне бути захищене від атмосферних опадів.
9.3 Пшеницю розміщують і зберігають у чистих, сухих, без сторонніх запахів, не заражених шкідниками зерносховищах відповідно до санітарних правил і умов зберігання, затверджених в установленому порядку.
10 ГАРАНТІЇ ПОСТАЧАЛЬНИКА
Підприємство-постачальник гарантує відповідність пшениці вимогам цього стандарту в разі дотримання споживачем умов транспортування.
ДОДАТОК А
(довідковий)
Перелік основних сортів пшениці, які характеризують тип
Тип пшениці |
Сорт пшениці |
I М”яка червона яра твердозерна |
Харківська 18 |
Харківська 6 |
|
Воронезька 6 |
|
II М’яка червона озима твердозерна |
Альбатрос одеський |
Донецька 48 |
|
Миронівська 61 |
|
Миронівська 33 |
|
Одеська 267 |
|
Харківська 11 |
|
Харківська 96 |
|
Тіра |
|
Безоста 1 |
|
Обрій |
|
III М”яка біла яра твердозерна |
Районованих (внесених до Реєстру) сортів в Україні немає |
IV М”яка біла озима твердозерна |
Те саме |
V Тверда яра |
Харківська 46 |
Харківська 15 |
|
Харківська 23 |
|
Харківська 37 |
|
VI Тверда озима |
Айсберг одеський |
Алий парус |
|
Харківська 32 |
|
Парус |
|
VII Некласифікований |
Суміш сортів різних типів м’якої або твердої пшениці |
(Змінена редакція, Зм. # 1).
ДОДАТОК Б
(обов”язковий)
Максимально допустимий рівень токсичних елементів і мікотоксинів у пшениці, мг/кг
Показники |
Для пшениці, яку використовують для |
|
продовольчих і технічних цілей та експорту |
кормових цілей |
|
Токсичні елементи: |
||
свинець |
0,5 |
5,0 |
кадмій |
0,1 |
0,3 |
миш”як |
0,2 |
0,5 |
ртуть |
0,03 |
0,1 |
мідь |
10,0 |
30,0 |
цинк |
50,0 |
50,0 |
Мікотоксини: |
||
афлатоксин В1 |
0,005 |
0,025-0,1 |
зеараленон |
1,0 |
2-3 |
Т-2 токсин |
0,1 |
0,2 |
дезоксиніваленон (вомітоксин) |
0,5-1,0 |
1-2 |
патулін |
Не регламентується |
0,5 |
Пестициди: |
Перелік пестицидів, за якими здійснюється контроль зерна, залежить від використання їх на конкретній території і узгоджується із службами Міністерства охорони здоров”я і ветеринарної медицини України |
ДОДАТОК В
(обов”язковий)
Характеристика зовнішніх ознак зерна пшениці, ураженого фузаріозом,
а також знебарвленого і рожевозабарвленого нефузаріозного
Ознака |
Фузаріозне зерно |
Знебарвлене зерно (ІІІ ступінь) |
Рожевозабарвлене |
Зовнішній вигляд зерна |
Зерно білувате, крейдяне, з повною втратою блиску. На окремих зернах спостерігаються плями рожево-малинового або кремово-рожевого кольору |
Зерно кремово-біле з частковою або повною втратою блиску |
На фоні нормально забарвлених оболонок є плями рожево-червоних відтінків на всій поверхні зерна, переважно біля зародку, які не вдається зскребти. Зерно має нормальний блиск. |
Структура зерна |
Ендосперм рихлий, кришиться, з борошнистою консистенцією. За пізнього фузаріозу – від борошнистого до часткового скловидного. |
Ендосперм за структурою близький до нормально забарвленого зерна. |
Ендосперм за скловидністю не відрізняється від нормально забарвленого зерна. |
Форма і наповненість |
Більшість зерен зморщені, щуплі. Мають загострені боки і добре вдавлену борозенку. В разі пізнього фузаріозу по формі борозенки і розміру зерна – близькі до нормального, іноді здуті, з відлушеною оболонкою |
Не відрізняється від нормально забарвленого зерна. На спинці зерна оболонка може бути дещо зморщена. |
Не відрізняється від нормально забарвленого зерна. Рожевозабарвлена оболонка щільно прилягає до ендосперму. |
Наявність грибної інфекції і життєздатність зародку |
Зародок нежиттєздатний, на зрізі має чорний колір. На зародку і в борозенці є міцелій і спородохії гриба. |
Зародок життєздатний, на зрізі блідо-жовтого кольору. На зародку і в борозенці немає міцелію і спородохій гриба. |
Зародок життєздатний, на зрізі блідо-жовтого кольору. На зародку і в борозенці немає міцелію і спородохій гриба. |
ДОДАТОК Г
(обов”язковий)
Допустимі розбіжності між двома паралельними визначеннями фузаріозних зерен
Вміст фузаріозних зерен, % |
Допустимі розбіжності під час паралельних і контрольних визначень, % |
До 0,30 включ. |
0,15 |
Понад 0,30 до 0,60 включ. |
0,25 |
” 0,60 ” 1,00 ” |
0,35 |
” 1,00 ” 3,00 ” |
0,55 |
” 3.00 ” 6,00 ” |
0,85 |
” 6,00 ” 10,00 ” |
1,25 |
ДОДАТОК Д
(обов”язковий)
Бібліографія
1. Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов, утв. Министерством здравоохранения СССР 01.08.1989 г., # 5061.
2. Временный максимально допустимый уровень (МДУ) содержания некоторых химических элементов и госсипола в кормах для сельскохозяйственных животных и кормовых добавках, утв. Главным управлением ветеринарии Министерства сельского хозяйства СССР 07.08.1987 г., согласовано с Министерством здравоохранения СССР 15.07.1987 г., # 223-4/281-8.
3. Правила техники безопасности и производственной санитарии на предприятиях по хранению и переработке зерна в системе хлебопродуктов, утв. Министерством хлебопродуктов СССР 18.04.1988 г., # 99-89.
4. СанПиН 4946-89 Санитарные правила и нормы по охране атмосферного воздуха городских и сельских населенных пунктов.
5. СанПиН 42-128-4690-88 Санитарные правила содержания населенных мест.
6. Методичні вказівки “Порядок і періодичність контролю продовольчої сировини і харчових продуктів за показниками безпеки”, затв. Міністерством охорони здоров”я України 11.10.1995 p., #5.08.07/1232.
7. Методичні рекомендації “Порядок і періодичність контролю комбікормів і комбікормової сировини за показниками безпеки”, затв. Міністерством агропромислового комплексу України 03.10.1997 р.
8. СанПиН 42-123-4540-87 Максимально допустимые уровни содержания пестицидов в пищевых продуктах и методы их определения.
9. Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания афлатоксинов в продовольственном сырье и пищевых продуктах, # 2273-82.
10. Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания афлатоксинов в продовольственном сырье и пищевых продуктах с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии, # 4082-86.
11. Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания зеараленона в пищевых продуктах, # 2964-84.
12. Методические указания по обнаружению, идентификации и определению Т-2 токсина в пищевых продуктах, # 3184-84.
13. Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания дезоксиниваленона (вомитоксина) в зерне и зернопродуктах, # 3940-84.
14. Методические указания по обнаружению, идентификации и определению содержания дезоксиниваленона (вомитоксина) и зеараленона в зерне и зернопродуктах, # 5177-90.
15. Правила одночасного виявлення афлатоксину В1, патуліну, стеригматоцистину, Т-2 токсину та зеараленону в різних кормах, затв. Міністерством сільського господарства і продовольства України 09.04.1996 p., # 15-14/23.
16. Правила визначення мікотоксину патуліну в кормах і продуктах харчування, затв. Міністерством сільського господарства і продовольства України 09.04.1996 p., # 15-14/22.