
Одним із популярних продуктів, які можна готувати методом консервування в автоклаві є квасоля. Її можна тушкувати з різними добавками: з м’ясом, з овочами та іншими бобовими, з рибою. Квасоля, сама по собі, є дуже смачним і поживним продуктом, користь якого очевидна – у ній міститься велика кількість вітамінів, мінералів, вуглеводів і білків. Тим важливіше зберегти користь продукту, піддаючи його термообробці.
Найкращим рішенням стане використовувати автоклав для консервування. Квасоля в автоклаві повністю зберігає свій оригінальний смак, особливо, якщо приготувати її з м’ясом або рибою.
Усі доступні рецепти для домашнього автоклава припускають не дуже тривалу термообробку – здебільшого достатньо 20-40 хвилин при температурі +110°С. Дуже смачною виходить квасоля консервована з рибою та м’ясом, тому розглянемо найпопулярніші рецепти приготування.
Для цього нам знадобиться звичайний апарат для тушонки – газовий або електричний автоклав. Бажаючим купити автоклав недорого, рекомендуємо оцінити асортимент моделей на сайті магазину Садовод. Тут ви зможете купити автоклав електричний або ж підібрати собі модель, розраховану на непрямий нагрів на газовій або на електричній плиті.
Рекомендацією фахівців стануть моделі виробництва Укрпромтех. Зокрема, найкращим вибором стане електричний автоклав Утех, місткістю на 16 або 24 банки – цей обсяг оптимально підходить для домашнього консервування. У такого автоклава ціна є доступною для придбання, при цьому з його допомогою ви зможете готувати будь-які продукти, які потребують тривалої обробки за температури, вищої за точку кипіння води.
Популярні рецепти для автоклава
Перший рецепт, який може зацікавити любителів консервації в домашніх умовах, дозволяє приготувати квасолю з м’ясом в автоклаві. На одну банку 0,5 літрів нам знадобляться:
- 100 г квасолі;
- 100 г свинини або яловичини;
- Щіпка солі;
- Половинка лаврового листа;
- П’ять горошин чорного перцю;
- За бажанням трохи підсмаженої моркви та цибулі.
Квасолю заливаємо окропом, щоб вона швидше ввібрала вологу і стала м’якшою. У цей час нарізаємо м’ясо і готуємо морквяно-цибулеву піджарку. На дно банок укладаємо овочі, спеції, м’ясо. Зверху закладаємо квасолю, яку до цього ми попередньо розпарили окропом. Далі заливаємо банку кип’яченою водою, залишивши невеликий проміжок до краю (2 см).
Банки закатуємо, поміщаємо в автоклав і заливаємо водою з невеликим перекриттям. Ставимо на вогонь, або підключаємо до мережі. Після того, як температура всередині підніметься до робочого показника +110°С, відраховуємо 40 хвилин, після чого вимикаємо нагрівання і чекаємо охолодження до безпечної температури.
Дуже смачною виходить тушена риба з овочами і квасолею.

Для приготування нам знадобляться:
- Два кіло бичків або будь-якої іншої риби;
- Стакан квасолі;
- Дві головки ріпчастої цибулі;
- 100 г томатної пасти;
- Півсклянки рослинної олії;
- 40 г солі.
Замочуємо квасолю в холодній воді не менше, ніж на 12 годин. Після цього ретельно промиваємо її. У риби витягаємо нутрощі, відрізаємо плавники та голови. Тушки ріжемо на середні шматки, намагаючись видалити якомога більше кісточок.
Чистимо цибулю і нарізаємо великими кубиками. Обсмажуємо на сковорідці до готовності. Додаємо томатну пасту і смажимо ще 2-3 хвилини.
На дно банки кладемо трохи отриманої заправки, далі рибу і квасолю шарами. Після того, як тара заповниться на три чверті, доливаємо доверху томатну заправку, залишивши трохи порожнього простору під кришкою (2 см). Далі банки закатуємо і поміщаємо в автоклав для готування.
Рекомендовані параметри термообробки – півгодини за температури +105°С. Після цього нагрівання припиняємо і даємо автоклаву охолонути.
Одержувані продукти вирізняються оригінальним смаком, і при цьому допускають тривале зберігання в темному прохолодному місці, протягом якого він не змінюватиметься.
Зазначені рецепти є приблизними – ви зможете урізноманітнити їх так, як вважаєте за потрібне, наприклад, змінивши склад і кількість спецій та інших інгредієнтів.