Головна Новини Ринок України Завершено будівництво нового причалу в Одеському порту

Завершено будівництво нового причалу в Одеському порту

Підрядні компанії завершили прибирання техніки і обладнання з поля збудованої гідротехнічної споруди – причалу 1-з в Одеському морському торговому порту. Новий причал має довжину – 254 метри, глибина біля кордону – 12 метрів, розрахований на обробку суден класу “панамакс”, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Адміністрації морських портів України.

Загальнобудівельні роботи на новому причалі Андросовського молу Одеського порту завершені у повному обсязі. Відсьогодні інженерна служба Одеської філії ДП “Адміністрація морських портів України” розпочала підготовку відомостей для оформлення правовстановлюючих та дозвільних документів на експлуатацію нового причалу.

Причал 1-з є ключовою технологічною ланкою зерноперевантажувального комплексу ТОВ “Бруклін-Київ”, пропускною здатністю4 млнтонн зернових вантажів на рік.

“Завдяки системній щоденній роботі колективів Адміністрації морських портів України, адміністрації Одеського морського порту, 2020-й рік став проривом у реалізації інфраструктурних проєктів. У вересні 2020 року була відкрита 1-а черга реконструйованого причалу № 7, з початку листопада на ньому вже обробляється флот. А в кінці року завершено будівництво нового (!) причалу 1-з, перші роботи за яким було розпочато більше 7 років тому”, – підкреслив керівник ДП “АМПУ” Олександр Голодницький.

Спорудження причалу 1-зна необлаштованійбереговій ділянці території колишнього судноремонтного заводу № 1 було розпочато ще у2012 роців рамкахінвестиційного проєкту будівництва зерноперевалювального комплексу, який реалізуютьна засадахдержавно-приватного партнерства ДП “ОМТП” (з2013 року –ДП “АМПУ”) і компанія-інвестор – ТОВ“Бруклін-Київ”.Згодом фінансування будівництва з боку держпідприємства було призупинено з об’єктивних причинна етапі,коли загальнобудівельні роботи на об’єкті були виконані на 55%.

У травні2018 рокурозпорядженням КабінетуМіністрів України бувзатверджений відкоригований робочий проєкт нового причалу 1-з, ау вереснітого жрокуадміністрація портуотримала дозвіл Мінекології і ДАБІ на відновлення робіт на об’єкті. Станом на 01.01.2020 року готовність причалу складала трохи більше 70%.

Завдяки своєчасному фінансуванню з боку АМПУ та чіткій координації дій служби будівництва адміністрації порту і компанії-підрядника (ТОВ “Мастбуд”),за поточнийрік вдалосявиконати увесь обсяг робіт, необхідних для здачі причалу “під ключ”. Зокрема, були виконані відсипка т.з в. відкосу гідротехнічної споруди, армування і заливка залізобетонної верхньої конструкції, прокладка підкранових колій для пересування суднонавантажувальної машини, прокладка усіх інженерних комунікацій, облаштування пісковловлювачів, спорудженняканалізаційно-насосноїстанції тощо.У рамкахпроєкту також було завершено днопоглиблення операційної акваторії причалу і водних підходівдо нього.На фінальномуетапі будівельники обладнали лицьову стінку причалу системою відбійних пристроїв.

Перегляди: 2