Головна Зберігання Мінагрополітики впроваджує нову інструкцію з обліку зерна на елеваторах

Мінагрополітики впроваджує нову інструкцію з обліку зерна на елеваторах

На сайті Міністерства аграрної політики та продовольства опубліковано проєкт наказу Мінагрополітики від 21 липня 2021 року «Про затвердження Інструкції з ведення кількісно-якісного обліку зерна та продуктів його переробки на зернових та зернопереробних підприємствах усіх форм власності».

Як повідомляє «ПроАгро Груп», пропонована інструкція має замінити попередню інструкцію №661 від 2008 року про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, яка була скасована у 2017 році через зміну суб’єктності контролю якості зерна.

Нова інструкція серед іншого впроваджує диференційований підхід в частині дозволу до змішування зерна різних класів на портових зернових складах, насамперед, направлене на збереження балансу інтересів зовнішнього ринку (експорту) та внутрішнього ринку (продовольча безпека).

У ній також визначено шлях вирішення спірних питань (арбітраж) за наявності розбіжностей при визначенні якості зерна та продуктів його переробки і проведених розрахунках відповідно до норм законодавства. Також слід зауважити, що наведений в проекті наказу механізм арбітражу не є обов’язковим і може застосовуватися суб’єктами ринку лише за бажанням.

У пояснювальній записці до проєкту наказу зазначається, що впровадження нової інструкції дозволить:

  • уніфікувати операції із зерном на елеваторах в Україні в частині кількісно-якісного обліку;
  • забезпечити прозорість ведення бізнесу у сфері зберігання зерна;
  • оптимізувати та раціоналізувати  використання існуючої портової елеваторної та логістичної інфраструктури.
Перегляди: 39