Головна Агрометеорологія Мінагрополітики працює над адаптацією АПК до змін клімату

Мінагрополітики працює над адаптацією АПК до змін клімату

Міністерство агрополітики розробило низку проєктів, які мають допомогти адаптуватись сільському господарству України до кліматичних змін. Їх реалізація дозволить зменшити небажаний ефект від таких змін, забезпечити конкуренту спроможність та сталий розвиток українського агросектору, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Зміна клімату є однією із  глобальних проблем, що суттєво впливає на всі екосистеми та агровиробництво.  Мінагрополітики працює над розробкою заходів  щодо мінімізації  впливу аграрної діяльності на екосистему. Зокрема, в частині зменшення викидів вуглецю та раціонального використання пестицидів та хімікатів, що буде мати позитивний вплив на покращення стану українських ґрунтів і на якість вирощеної продукції», – розповів директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак під час круглого столу «Перспективи розвитку аграрного сектору України в умовах кліматичних змін».

Він зауважив, що в стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 2030 року є розділ про пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптація до них. Також продовжено державну програму компенсації за відновлення та будівництво меліоративних систем, яке було ініційоване Мінагрополітики.

Ігор Віштак зазначив, що Україна суттєво просунулась в процесі адаптації власного аграрного законодавства до норм Євросоюзу, зокрема, в і питаннях кліматичних змін. Так, ратифіковані положення Паризької угоди, схвалена низка програмних актів з метою запобігання зміни клімату та адаптації до них, затверджений наказ про Правила забезпечення родючості ґрунтів і застосування окремих агрохімікатів.

Він також додав, що наразі агровиробники, зважаючи на зміну клімату, мають змінювати агротехнології,  структуру сівозмін, ретельно підбирати культури і гібриди, які пристосовані до місцевих природно-кліматичних умов і шукати нові управлінські рішення. Для розвитку своєї справи вони також можуть скористатись грантами на садівництво, ягідництво та виноградарство або облаштування тепличних господарств. Грантова програма дає можливість використовувати сучасні технології, в тому числі ті, які заощаджують природні ресурси. Урядовці, науковці та аграрні асоціації мають обʼєднати зусилля щодо визначення та впровадження пріоритетів для наукових досліджень та удосконалення вітчизняного законодавства.

Перегляди: 0