Головна Агрохімія Контроль лускокрилих шкідників у садах і виноградниках

Контроль лускокрилих шкідників у садах і виноградниках

The codling moth (Cydia pomonella) is a member of the Lepidopteran family Tortricidae. It is major pests to agricultural crops, mainly fruits such as apples and pears in orchard and gardens.

Погодні умови, що останнім часом складалися по всій території України, сприяють поширенню шкідників у виноградниках і плодових насадженнях, зокрема лускокрилих видів. Останні за недостатньо ефективного або несвоєчасного контролю можуть суттєво пошкодити листовий апарат, плоди і ягоди культур, а також сприяти їх інфікуванню рядом небезпечних хвороб у місцях пошкоджень. Тому фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують не нехтувати регулярним моніторингом і своєчасно проводити обприскування спеціалізованими інсектицидами.

«Отримання високих врожаїв плодових культур і винограду неможливе без ефективного їх захисту від комплексу шкідників, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Зокрема, однією з найбільш численних і шкодочинних груп шкідників, здатних негативно вплинути на майбутню врожайність та знизити її товарність та якість, є лускорилі види: так, у сприятливі роки вони можуть стати основною причиною недоборів врожаю плодових культур і винограду. Тому наразі, коли наші менеджери з технічної підтримки із різних регіонів України відзначають незначні пошкодження плодів у садах гусеницями плодожерок, а у виноградниках – поширення листовійок, питанню контролю цих шкідників необхідно приділити посилену увагу. Тож за наявних гідротермічних умов необхідно проводити моніторинг поширення лускокрилих шкідників за допомогою феромонних пасток і при перевищенні рівня ЕПШ застосовувати спеціалізовані інсектициди».

Для максимально ефективного контролю наступних поколінь плодожерок і листовійок у плодових насадженнях, а також листовійок у виноградниках Олександр рекомендує застосувати інсектициди на основі емамектин бензоату: ця діюча речовина націлена саме на контроль лускокрилих шкідників і забезпечує тривалий період захисної дії культурних рослин. І обрати він радить високоефективний інсектицид із трансламінарними властивостями Туріл (емамектин бензоат, 100 г/кг).

Діюча речовина препарату володіє контактною та кишковою дією. Це нейротоксин, що порушує нормальне функціонування γ-аміномасляної кислоти (ГАМК) однієї з небагатьох амінокислот, яка діє як передавач нервового імпульсу. Емамектин бензоат, як і інші авермектини, зв’язується з рецепторами ГАМК, що призводить до підвищення проникності іонів хлоридів у нервові та м’язові тканини в результаті відкриття глутамат-залежних хлоридних каналів. Після потрапляння діючої речовини до організму шкідника у нього вже за кілька годин спостерігається параліч, блокується рухова активність, припиняється харчування, і за декілька діб настає повна загибель (залежно від віку гусениць).

Препарат забезпечує тривалий високоефективний контроль найбільш шкодочинних лускокрилих шкідників, у тому числі тих, які ведуть прихований спосіб життя (за рахунок трансламінарної дії). На плодових насадженнях його застосовують проти плодожерок, мінуючих молей та листовійок, на виноградниках – проти гронової та виноградної листовійок тощо.

Ефективність дії інсектициду не залежить від погодних умов – високих температур повітря, сонячного випромінювання та випадання опадів тощо, що є досить актуальним в умовах літа – 2022. Тому застосувавши його своєчасно, ви можете бути на 100% впевнені в надійності проведених захисних заходів.

Перегляди: 3