Головна Війна проти України Урожай зерна з Луганщини вивозять до росії

Урожай зерна з Луганщини вивозять до росії

Старобільський елеватор приймає зерно нового врожаю

На Луганщині стартували жнива ранніх зернових культур. За прогнозами аграріїв, які залишись працювати в окупації, цьогорічний врожай у господарствах Старобільського та Сватівського районів мають отримати в межах показників минулого року.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Suspilne.media.

«Попри бойові дії, наше завдання – зібрати врожай, який був засіяний ще минулого року. Скоріше за все, дві третини його нам доведеться віддати «республіці», а решта піде на наші потреби. Будемо сіятись, купувати дизпальне, виплачувати зарплати працівникам. Невідомо як цьогоріч бути із оплатою за оренду паїв, бо наші агрофірми – це вже фактично колгоспи, а їх землі належать «республіці». У місцевих колег бажання влаштовувати якісь протести пропали ще навесні, коли нам повідомили: «або ви працюєте з нами або ми замість вас поставимо інших». З деякими взагалі «інакше» розмовляли, декому з незгодних увечері будинки розстрілювали. Всяке було. Багатьох навіть найбільш патріотично налаштованих саме так «зламали», – розповів заступник керівника одного із агропідприємств на півночі Луганщини Юрій (ім’я змінене в цілях безпеки).

За його словами, жнивна кампанія в його господарстві вже розпочалася. Працюють комбайнери зранку і до пізнього вечора коли випадає роса. Оскільки посівні площі розташовуються далеко від нинішньої території бойових дій і інтенсивних боїв в цих районах не було, збирають врожай відносно спокійно.

«Хоча тут боїв не було, все одно попереджаємо комбайнерів і водіїв бути пильними, обережними і, у разі знаходження підозрілих предметів на полі чи в посадці, телефонувати. Про загальний вал ранніх зернових говорити ще зарано, але, думаю він буде на рівні минулого року, можливо трішки гірший. В залежності від сорту збираємо по тридцять п’ять – тридцять сім центнерів з гектару озимої пшениці», – зазначив Юрій.

Цьогорічний врожай зібраний аграріями окупованої Луганщини вже відвантажують до Росії – повідомляють пропагандистські медіа. Старобільський елеватор щодоби приймає 2,5-3 тисячі тонн зерна.

«Новий врожай пішов. Вагони завантажені, склад сформований і готовий до відправки в рф. Процес співробітництва налагоджений і відвантаження триває у плановому режимі», повідомив «директор підприємства» Євген Крутько.

Втім не весь врожай потрапляє до елеваторів, а потім до Росії. За повідомленням телеграм-каналу «Старобільськ life», на кількох полях у Слов’яносербському районі стались пожежі. Зокрема 7 липня у селі Земляне горіла пшениця на площі 4 гектари, уздовж траси Лисичанськ-Луганск вогонь знищив 300 квадратних метрів врожаю та у селі Хороше сталась пожежа на полі площею 50 гектарів. Та, як повідомила так звана пресслужба «прес-служба мнс лнр», у селі Пшеничне Кремінського району 8 липня було знищено вогнем 6 гектарів пшеничного поля.

Перегляди: 3