Головна Новини Новини компаній Наявність надійної вентиляції — одна з головних умов забезпечення птиці нормальними умовами...

Наявність надійної вентиляції — одна з головних умов забезпечення птиці нормальними умовами для розвитку

Наявність надійної вентиляції — одна з головних умов забезпечення птиці нормальними умовами для розвитку, зростання і високої продуктивності BlueFan, в якому поєднуються мінімальне енергоспоживання з високим коефіцієнтом повітряного потоку.

Високоефективні настінні вентилятори нового покоління характеризуються високим коефіцієнтом повітряного потоку у поєднанні з енергоощадністю. Коефіцієнт повітряного потоку показує стабільність роботи вентилятора у разі зміни тиску та є одним з визначальних чинників для створення оптимальних умов мікроклімату у тваринницькому приміщенні.

Завдяки своєму дизайну високоефективні настінні вентилятори гарантують високу продуктивність стада. Герметичну моторизовану систему заслінок сконструйовано так, щоб у приміщення потрапляв оптимальний потік повітря, таким чином забезпечуючи рівномірну температуру повітря у тваринницьких приміщеннях та подання повітря по всій площі утримання тварин.

Така система дозволяє запобігти утворенню місць зі «застояним» повітрям та/чи протягами. Коли вентилятор не працює, у приміщення не потрапляє повітря з вулиці та температура в середині залишається однаковою. Водночас жалюзійна система дозволяє зекономити на додатковому опаленні, бо що холодне повітря не потрапляє до приміщення.

Настінні вентилятори нового покоління легко чистити, а у разі відключення електроенергії заслінки типу «метелик» можуть працювати як частина системи аварійного відкриття. При цьому у порівнянні з іншими вентиляторами настінні мають нижчий рівень шуму під час роботи.

Деталі настінного вентилятора нового покоління виготовлено з термопластику та неіржавної сталі, що значно збільшує строк експлуатації в агресивному середовищі. Вентилятор оснащено двигуном прямого приводу, що дозволяє уникнути частого регулювання та обслуговування ременів. Двигун та його контролер розділені, що також здешевлює обслуговування та заміну запчастин. У травні 2020 року компанія SKOV випустила BF 50.

НАСТІННИЙ ВЕНТИЛЯТОР BF 50

Це 50-дюймовий пристрій, який є чудовим рішенням як для застосування в нових приміщеннях, так і для заміни вентиляторів у наявних будівлях. Його можна встановити в приміщеннях з тунельною та комбітунельною системами вентиляції для роботи в бічному та тунельному режимах.

Вентилятор BF 50 відрізняється не тільки мінімальним енергоспоживанням, але й забезпечує високу швидкість повітряного потоку. За використання принципу керування Dynamic MultiStep ви отримаєте енергоефективнішу систему вентиляції на ринку. Вентилятори працюють ефективно та забезпечують оптимальні умови у тваринницькому приміщенні завдяки стійкій до перепадів тиску конструкції. Виріб BF 50 виготовлено з термопластичних матеріалів та неіржавної сталі. Ці матеріали не схильні до корозії та стійкі до агресивного середовища сучасного тваринницького приміщення. Можна придбати вентилятор із пневматичною або керованою двигуном заслінкою, яка щільно закривається, якщо пристрій не використовується. У керованій двигуном версії правильне положення заслінки зберігається навіть за сильного вітру. Також вона дає змогу використовувати функцію аварійного відкриття.

ПЕРЕВАГИ ВЕНТИЛЯТОРА BF 50

Очевидні переваги моделі вентилятора такі: висока продуктивність за низького споживання енергії;
– відсутність схильності до корозії матеріалів, з якого виготовлено вентилятор,
– відповідно, відсутність іржі та необхідності в частій заміні; стійкість до перепадів тиску — відсутність проблем під час вітряної погоди;
– керована двигуном та добре ізольована заслінка — відсутність протягу або неправильного припливу повітря;
– доступні варіанти з безступеневим регулюванням (0–100%) та варіанти, що працюють у режи- мі «УВІМК./ВИМК.»;
– поставляється у зібраному вигляді;
– підходить для встановлення у наявні 50-дюймові отвори у тваринницькому приміщенні.
– можна використовувати наявну електропроводку та контролер.

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ BF 50

Вентилятор BF 50 відрізняється не тільки мінімальним енергоспоживанням, але й забезпечує високу швидкість повітряного потоку. Завдяки стійкій до перепадів тиску конструкції вентилятори працюють ефективно та створюють оптимальні умови у тваринницькому приміщенні за будь-яких погодних умов. Вони завжди забезпечують оптимальні мікрокліматичні умови у тваринницькому приміщенні.

BF 50 можна регулювати відповідно до принципу Dynamic MultiStep®.

«Випробування, проведені у великих птахівницьких господарствах в Океанії, показують зниження витрат на електроенергію на 35–50% у порівнянні з приміщеннями, що традиційно вентилюються. Коли BF 50 використовують у поєднанні з Dynamic MultiStep, клієнт отримує енергоефективнішу систему вентиляції на ринку», — зазначає Расмус Еллефсен, керуючий директор SKOV у підрозділі SKOV Asia.

Вентилятор BF 50 ідеально підійде як заміна в наявних приміщеннях. Цей 50-дюймовий вентилятор поставляють у зібраному вигляді, що спрощує його встановлення. Установка виконується настільки швидко, що її можна виконати в проміжку часу між партіями, щоб уникнути простою.

Вентилятор BF 50 BlueFan можна придбати з пневматичною або керованою двигуном заслінкою, а також з конусом або без нього. У керованій двигуном версії заслінка залишається у правильному положенні навіть за сильного вітру. Вона також щільно закривається, якщо не використовується, та забезпечує можливість аварійного відкриття.

Економія електроенергії за використання BF 50 сягає 35−50%.

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ

З 2020 року було проведено кілька випробувань роботи вентилятора у різних країнах світу. Так, в Австралії дослідження проводили з березня 2020-го до січня 2021 року.

Випробування провели спеціаліст з птахівництва Жак Ворстер (Jacques Vorster) і керівник фермерського господарства Ніко Теунісен (Nico Theunissen, власник фермерського господарства з розведення бройлерів у місті Доннібрук, що поряд з Брісбеном. Приміщення для бройлерів вентилюються за допомогою системи комбітунельної вентиляції. Витяжний пристрій оснащений оцинкованим покрівельним вентилятором EM50 за підтримки кількох дрібніших вентиляторів для забезпечення належної мінімальної вентиляції.

Випробувальна установка

У березні 2020 року сертифікований сервісний партнер компанії SKOV компанія Farmmark замінила всі традиційні
покрівельні та бічні вентилятори M50 на BF 50 BlueFan, щоб отримати кращі результати в одному приміщенні. BF 50 BlueFan є 50-дюймовим вентиляторним блоком, який може один до одного замінити оцинкований вентиляторний блок.

Завдяки конструкції будівлі була можливість встановити конус у нижньому ряду BF 50. Встановити конуси на верхній ряд вентиляторів BF 50 було неможливо через брак місця. BF 50 має більшу потужність, ніж EM50, тому кількість вентиляторів можна скоротити з 16 EM50 до 13 BF 50.

Оскільки вентилятор BF 50 може керуватися безступенево від 0–100% потужності, потреби малопотужних настінних витяжних пристроїв EM36 і DA 600 не мали для забезпечення правильної мінімальної вентиляції.

Перевірка на п’яти партіях

Під час періоду випробувань першу партію бройлерів було заселено в обидва приміщення 2 березня 2020 року. Потім обидва приміщення стали частиною регулярного виробничого циклу на фермерському господарстві. Корм, управління та генетика були повністю ідентичні в обох приміщеннях.

За період дослідження реєстрували енергоспоживання у двох приміщеннях протягом вирощування п’яти партій бройлерів, що становило більшу частину календарного року, включно з холодними та спекотними місяцями. Партію №5 було відправлено на бійню 18 січня 2021 року.

Результати випробувань

Протягом періоду вирощування дослідних партій птиці економія електроенергії становила від 35 до 50%. Установка була випробувальною, тому скоригували налаштування у зв’язку з партією №2, 3 та 4.

У приміщеннях з вентиляторами BF 50 BlueFan та управлінням Dynamic MultiStep за період вирощування п’яти партій птиці було продемонстровано зниження енергоспоживання приблизно на 15 400 кВт·год, у порівнянні з приміщенням із традиційними вентиляторами EM50 та управлінням MultiStep.

За умови, що 1 кВт·год коштує 0,31 австралійського долара, економія електроенергії становить приблизно 4700 австралійських доларів за п’ять партій. Це відповідає приблизно 3050 євро або 3700 дол. США. Річне зменшення енергоспоживання перевищує цей показник, оскільки період випробування не охоплює повний рік і установка з BF 50 була оптимально налаштована на строк випробування у зв’язку з тим, що це була пробна експлуатація. Економію слід розглядати у поєднанні з додатковими інвестиціями. Залежно від варіанту, ціна BF 50 перевищує ціну EM 50. З іншого боку, для забезпечення нормальної вентиляції потрібно менше вентиляторів BF50, оскільки установка простіша і не потребує монтажу EM36 і DA 600 для мінімальної вентиляції.

Досвід компанії свідчить, що додаткові інвестиції традиційно окупаються протягом 2−4 років, залежно від кліматичних умов, цін на електрику, форми виробництва тощо.

ІНШІ ПЕРЕВАГИ BF 50 BLUEFAN

На відміну від традиційних вентиляторних блоків, BF 50 виконаний із термопластику та неіржавної сталі — корозійностійких матеріалів, які краще витримують жорсткі умови сучасного тваринницького приміщення.

Традиційні вентиляторні блоки виконано з оцинкованого металу, що потребує регулярної заміни через певні проміжки часу, оскільки вони піддаються впливу жорстких умов тваринницького приміщення. BF 50 із пневматичними заслінками забезпечують більший ступінь ізоляції у порівнянні з традиційними вентиляторними блоками. Заслінки більш герметичні, та блок краще ізольований.

У керованій двигуном версії правильне положення заслінки зберігається навіть за сильного вітру. Також вона дає змогу використовувати функцію аварійного відкриття. Заслінка щільно закривається, захищаючи від конденсації та підсмоктування повітря, коли вентилятор не працює.

ТУНЕЛЬНА ВЕНТИЛЯЦІЯ

Це проста система, що охолоджує птицю. У тропічних регіонах світу постійно спекотно, тому важливо знижувати температуру в тваринницьких приміщеннях. Тунельна система вентиляції SKOV забезпечує належну температуру у приміщенні, незважаючи на температуру зовні.

У тунельній системі вентиляції повітрозабірник розташовано збоку або в одному з торців будівлі. Повітрозабірник оснащено касетами охолодження. Доступні різні типи повітрозабірників, які встановлюють разом з касетами або системою охолодження високого тиску для повітря, що надходить.

На протилежному кінці тунелю великі торцеві вентилятори створюють потік прохолодного повітря (ефект охолодження) у поздовжньому напрямку тваринницького приміщення. Залежно від вологості повітря можна значно знизити температуру, яку відчуває птиця. Перевагами застосування такого типу вентиляції є:

  • низька вартість;
  • ідеальна система для спекотних регіонів завдяки високій швидкості руху повітря з охолоджувальним ефектом та контролем охолодження;
  • економічно ефективний спосіб охолодження птиці у спекотному кліматі;
  • удосконалений контроль охолодження забезпечує стабільний мікроклімат;
  • система ефективно відводить надлишкове тепло та шкідливі гази.

КОМБІТУНЕЛЬНА ВЕНТИЛЯЦІЯ

Комбітунельна система — це повністю автоматична всепогодна система, що забезпечує птиці найкращі умови для підтримки її продуктивності за зміни зовнішньої температури від холодної до дуже спекотної.

Система автоматично адаптує вентиляцію залежно від зовнішньої температури, типу виробництва та віку тварин. Коли зовнішня температура низька, система підтримує температуру та вологість повітря на ідеальному рівні, видаляючи надмірну вологість та тепло, що утворюються усередині приміщення. За умови високої зовнішньої температури система змінює повітря в приміщенні таким чином, що тварини охолоджуються за допомогою швидкості руху повітря і систем охолодження. Контролер мікроклімату ефективно управляє температурою, вологістю повітря та швидкістю руху повітря, забезпечуючи рівномірне виробництво, що є одним із найбільш важливих чинників для досягнення найкращих результатів виробництва.

Перевагами комбітунельної вентиляції є:
– автоматична адаптація вентиляції до всіх кліматичних умов;
– закрите виробниче середовище;
– управління температурою, вологістю, швидкістю руху повітря та якістю повітря;
– однаковий мікроклімат у всьому приміщенні у холодні періоди;
– використання швидкості руху повітря як охолоджувального ефекту в спекотні періоди.

Перегляди: 8