Головна Війна проти України На тлі падіння частки України росія різко збільшила експорт олії

На тлі падіння частки України росія різко збільшила експорт олії

За перші два місяці сезону (вересень-жовтень 2022 року) рф експортувала 344,6 тис. тонн соняшникової олії, що більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник 2021 року.

Про це пише «Коммерсантъ» з посиланням на учасників ринку, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Зазначається, що основними покупцями стали Туреччина, Китай та Індія, які імпортували близько 136 тис., 82 тис. і 34 тис. тонн олії відповідно.

Учасники ринку пояснюють зростання експорту збільшенням виробництва соняшникової олії в цьому сезоні, а також сприятливою кон’юнктурою: привабливими світовими цінами, нульовим експортним митом і скороченням поставок з України.

Соняшникова олія з росії на сьогодні коштує близько $1260 за тонну, що приблизно відповідає минулорічному рівню. З жовтня на її експорт встановлене нульове мито, яке у грудні також залишиться нульовим.

За словами експертів, в цей сезон олійні заводи на тимчасово окупованій владою кремля території росії увійшли з високими перехідними запасами соняшнику, що дало змогу жваво розпочати сезон. А слабка присутність на світовому ринку соняшникової олії з України додатково сприяла притоку попиту на їх продукцію.

Перегляди: 3