Головна Економіка і аграрна політика Ті ж самі яйця, тільки в профіль

Ті ж самі яйця, тільки в профіль

За п’ять років в Україні зміняться вимоги щодо постачання у продаж свіжих курячих яєць. Перед тим, як вони потраплятимуть на прилавки супермаркетів, їх ділитимуть на класи, а також за вагою.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на опублікований проєкт наказу Мінагрополітики, який розроблено відповідно до рекомендацій та директив Євросоюзу.

Нові правила передбачають сортування яєць за їхньою якістю та вагою, штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для них, тобто багато з того, що робиться й зараз.

З нововведень – курячі яйця ділитимуть на два класи. Клас А – яйця повинні бути чистими, а шкаралупка не пошкодженою. Жовток – малорухливий, без чітких контурів. Також, вони не повинні мати сторонніх запахів. Клас В – усі решта.

Своєю чергою, яйця класу А будуть калібруватися не на С0, С1, С2 як зараз, а по-європейськи на:

  • XL (дуже великі) – вагою від 73 грамів;
  • L (великі) – від 63 до 73 грамів;
  • М (середні) – від 53 до 63 грамів;
  • S (малі) – менше за 53 грами.

Наразі роздрібні ціни на курячі яйця вже ще тримаються у високому ціновому діапазоні 56-85 грн. за десяток, втім експерти передбачають їх подешевлення, що пов’язано з поступовим збільшенням промислового  поголів’я кур-несучок, а також сезонним фактором – з наближенням весни й тепла кури несуться більш завзято.

Перегляди: 19