Головна Рослинництво Олійні У січні експорт сої досягнув рекордних показників

У січні експорт сої досягнув рекордних показників

В січні українські компанії експортували 406 тис. тонн сої, що є найвищим показником місячного експорту протягом останніх років.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Shareuapotential.

У порівнянні з минулим місяцем експорт сої збільшився на 50 тис. тонн, у порівнянні з показником січня минулого року – в три рази (в січні 2022 року український експорт сої склав лише 135 тис. тонн).

Загалом експорт сої значно активізувався, починаючи з листопада 2022 року. Основною причиною є збільшення загального врожаю сої в 2022 році до 3,7 млн. тонн, що є найвищим показником, починаючи з 2017 року. Також за рахунок вищої вартості у порівнянні з зерновими культурами частка логістичних витрат на  1 тонну сої нижча, ніж для кукурудзи чи пшениці.

За оцінками, експортний потенціал сої в сезоні 2022/23 становить близько 2 млн. тонн, ще 1,6-1,7 млн. тонн буде перероблено. Активний експорт сої на початку сезону означає меншу пропозицію сої для переробки в наступні місяці, що негативно вплине на маржу переробки в другій половині сезону.

Поки експорт соєвої олії залишається досить стабільним – в січні він склав 24 тис. тонн, що відповідає показнику минулого місяця (в середньому в 2022 році Україна експортувала близько 20 тис. тонн на місяць).

Нагадаємо, що у 2022 році Україна експортувала близько 2 млн. тонн сої, що на 80% перевищило показник 2021 року.

Перегляди: 7