Головна Ринок України Експорт/імпорт В ЄС не проти надання субсидій на транзит українського зерна

В ЄС не проти надання субсидій на транзит українського зерна

У ЄС готові розглядати варіанти субсидій транспортним компаніям, які перевозять зерно з України, залучення портів на Балтиці та інші заходи. Експорт можна довести до 4 мільйонів тонн на місяць, упевнені в Брюсселі.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на DW.

Євросоюз має розглянути варіант надання субсидій для транспортування українського зерна «лініями солідарності» – з такою попередньою пропозицією виступив єврокомісар Януш Войцеховський після засідання Ради ЄС із сільського господарства, яке відбулося в Брюсселі у вівторок, 25 липня. Він пообіцяв представити цю позицію в Єврокомісії.

«Ми маємо знайти рішення, щоб підтримати транспортні витрати грошима Європейського Союзу, бо інакше ми ризикуємо, що Росія виграє від цієї ситуації, адже купувати її зерно буде дешевшим, ніж платити за перевезення українського зерна», – зазначив він.

Остаточної дати для подання цієї пропозиції поки немає, оцінити, скільки коштуватиме такий захід, єврокомісар теж наразі не може, однак він визнав, що питання термінове.

Найбільш дешевим маршрутом для транспортування зерна з України залишається Чорне море, проте його заблоковано Росією. Втім, в ЄС не полишають надії, що до «зернової угоди» вдасться повернутися, оскільки чорноморський коридор дозволив би Україні, як і раніше, доставляти продукцію на свої природні ринки, наприклад, до Бангладеш, Індонезії, Туреччини, Іспанії, не перевантажуючи своїм зерном ринки сусідів. Якщо цього не відбудеться, необхідно фінансово підтримати європейські транспортні коридори для українського зерна, підкреслив Войцеховський.

Перегляди: 4