Головна Ринок України Експорт/імпорт Румунія й надалі допомагатиме Україні з транзитом зерна

Румунія й надалі допомагатиме Україні з транзитом зерна

Суховантаж пливе Сулинським каналом. Фото Bloomberg

Румунія планує швидко розширити один із ключових маршрутів транзиту зерна із сусідньої України, оскільки посилення атак росії в Чорному морі посилює ризики для світової торгівлі продуктами харчування.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Bloomberg.

Румунія вже сприяла транзиту понад 20 млн. тонн зерна з України, а тепер може відкрити нові пункти пропуску, збільшити персонал на існуючих та залучити персонал, щоб прискорити транзит суден через канали Дунаю, заявила міністр закордонних справ Лумініта Одобеску.

«Ми перебуваємо в тісному контакті з Україною, щоб визначити найкращі варіанти збільшення та прискорення цього транзиту. Ситуація з безпекою, звичайно, непроста, але ми дуже віддані продовженню допомоги Україні», – сказала Одобеску.

Зрив чорноморської зернової угоди викликав занепокоєння щодо продовольчої безпеки в Африці, де близько половини країн імпортує більше третини своєї пшениці з України та росії, і посилив тиск на існуючі шляхи солідарності, створені Європейський Союз. Румунський порт Констанца, найбільший чорноморський порт у блоці, наразі є кращим варіантом для українських компаній через близькість і витрати. Проте, оскільки сама Румунія є великим експортером зерна, ризик перевантаження зростає як у портах, так і на сухопутних маршрутах. На існуючих пунктах пропуску з Україною вже стоять кілометрові черги вантажівок, а на Дунаї – десятки суден.

Незважаючи на все це, Румунія збільшила пропускну спроможність порту Констанца, модернізувала та знову відкрила закрите залізничне сполучення з Україною, а також працює над залученням вкрай необхідних лоцманів для керування судами через Сулинський канал, щоб дістатися до українських портів на річці. За даними Міністерства транспорту, у травні Сулинський канал навіть зафіксував рекордний трафік – понад 470 суден.

Перегляди: 4