Головна Війна проти України  США розглядають військові рішення для захисту суден, що ідуть в українські порти

 США розглядають військові рішення для захисту суден, що ідуть в українські порти

США розглядають різні варіанти, як забезпечити експорт зерна з України після зриву «зернової угоди», зокрема «військовий» для захисту суден.

США обговорюють із Туреччиною, Україною та її сусідами розширення альтернативних маршрутів експорту українського зерна. План, який підтримує Вашингтон, передбачає, щоб до жовтня Україна могла експортувати Дунаєм 4 млн т зерна на місяць, пише НВ із посиланням на The Wall Street Journal.

Зазначається, що значну частину зерна відправлятимуть річкою і через Чорне море до прилеглих румунських портів, а потім переправлятимуть в інші пункти призначення. Хоча цей маршрут повільніший і дорожчий, він міг би стати альтернативою «чорноморському коридору».

Такий підхід США показує, що вони разом з Україною та її європейськими партнерами готуються до сценарію, за якого країна-агресор росія не повернеться до «зернової угоди» вчасно для експорту українського літнього та осіннього врожаю, пише видання.

«США розглядають усі потенційні варіанти, зокрема військові рішення, для захисту суден, які прямують в українські порти на Дунаї та з них, зазначив представник Вашингтона, але відмовився конкретизувати ці варіанти або повідомити, які країни братимуть у цьому участь», — сказано у матеріалі.

За словами американських чиновників, вони обговорюють, як підвищити ефективність дунайського маршруту, зокрема дозволити прохід більшим суднам, звільнити місце для стоянки тощо. Але глава Бюро USAID у справах Європи та Євразії Ерін Елізабет Маккі раніше заявила, що ці зусилля не замінять чорноморські порти і є лише «тимчасовою альтернативою». Дунайський маршрут залишився єдиним шляхом експорту зерна через Чорне море після зриву росією «зернової угоди».

Перегляди: 4