Головна Економіка і аграрна політика УЗА занепокоєна депутатською активністю щодо регулювання експорту зерна

УЗА занепокоєна депутатською активністю щодо регулювання експорту зерна

Українська зернова асоціація висловила стурбованість через сплеск ініціатив нового законодавчого регулювання експорту зерна, коли на ринку вже почали діяти нові правила експорту, запроваджені урядом, повідомляє «ПроАгро Груп».

Зокрема, в стінах законодавчого органу депутатами вже зареєстровано низка альтернативних законопроєктів, які нібито спрямовані на покращення регулювання ринку зерна, тоді коли зернова галузь в умовах війни намагається відновити експорт зерна, зокрема й через тимчасовий гуманітарний коридор.

«Вважаємо, що нещодавнє запровадження Кабінетом міністрів України (Постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2023 р. №1132 та №1133) нових правил експорту агропродукції, які тільки-но починають працювати, повинні бути протестовані на предмет ефективності та не створювати перешкод для критичного важливого для держави, бюджету та оборони експорту України. Є сподівання учасників ринку, що нові правила експорту полегшать роботу експортерам, які працюють прозоро і повністю виконують вимоги законодавства щодо повернення валютної виручки від експорту до країни», – зазначили в УЗА.

Водночас поява великої кількості законодавчих ініціатив у парламенті, спрямованих на регулювання експорту зерна, коли ще не відпрацьована система експорту відповідно до нових правил, може ускладнити ситуацію й на так досить зарегульованому ринку.

«В запропонованих законопроєктах фактично пропонується запровадження ручного регулювання експорту через індикативні ціни, коли будь-який податківець чи митник зможе блокувати кожну окрему експортну операцію на власний розсуд. Це значно збільшує ризик корупції в умовах, коли наші західні партнери вимагають від України боротьби з корупцією для вступу до ЄС та НАТО», – наголосили в асоціації.

Перегляди: 79