Головна Новини Ринок України Попри заміновані поля і знищену сільгосптехніку, на Миколаївщині виростили й зібрали 2,5...

Попри заміновані поля і знищену сільгосптехніку, на Миколаївщині виростили й зібрали 2,5 млн. тонн зерна

У Миколаївській області аграрії зібрали 2,5 млн. тонн зернових культур. На 2024 рік вже сформований перелік сільськогосподарських земель і тих, які підлягають першочерговому розмінуванню, адже фермерам доводилося працювати на замінованих полях. Загалом це приблизно 45 тисяч гектарів.

Про це розповіла очільниця Департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації Олена Піскун, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Суспільне. Новини».

«Площа земель, яка потребувала обстеження і розмінування внаслідок агресії РФ становила майже 288 тисяч гектарів. На сьогодні (19 листопада — ред.) за оперативною інформацією вже обстежені 104 тисячі гектарів, і фактично розміновані 10 тисяч гектарів», — поінформувала посадовиця.

Зі слів Олени Піскун, в планах держави — надання компенсацій постраждалим аграріям.

«На наступний рік закладають кошти в бюджеті на те, щоб частково компенсувати витрати, які понесуть аграрії внаслідок проведення розмінування», — додала вона.

Своєю чергою начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай розповів, що внаслідок бойових дій на території громади приблизно 20 тисяч гектарів сільськогосподарських земель були заміновані.

«Сьогодні ми розробляємо програму відновлення і повоєнного розвитку Первомайської громади й одним із пунктів є створення Ради фермерів. В такій коаліції будемо працювати, дослухаючись до їхніх побажань», — повідомив голова.

Він зазначив, що громади намагаються допомагати аграріям насінням і добривами

«Заручившись підтримкою і ВПП, і ФАО, і Карітас, ми допомагаємо нашим людям, які тримають дрібне домогосподарство. Різні ваучерні програми були в грошовому еквіваленті — від 300 доларів до 400 євро. Бюджет (до повномасштабної війни — ред.) поповнювався податками з фермерських господарств. То десь відсотків на 30-40 надходження знизилися», — зауважив Максим Коровай.

Перегляди: 34