Головна Ринок України Експорт/імпорт Експорт агропродукції відстає від минулорічних показників

Експорт агропродукції відстає від минулорічних показників

За даними Державної митної служби, у січні-листопаді 2023 року Україна поставила на зовнішні ринки агропродовольчої продукції на суму $19637 млн., що на 7% менше, ніж за відповідний період 2022 року. Про це поінформував заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, передає «ПроАгро Груп».

Втім, зауважив він, агропродовольча продукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України. Зараз її частка становить 60%. Основою аграрного експорту нашої країни традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87% його вартості.

Водночас імпорт продовольства за 11 місяців поточного року сягнув $6217 млн., на 16 % перевищивши минулорічні показники. При цьому його товарна структура також залишається незмінною. Найбільші витрати здійснюються на закупівлю за кордоном риби і морепродуктів, плодово-ягідної продукції, алкогольних і безалкогольних напоїв.

В цілому, за прогнозними оцінками науковців «Інституту аграрної економіки», у 2023 році вітчизняний агропродовольчий експорт очікується на рівні показників минулого року. Однак, якщо нинішня ситуація не покращиться, у 2024 році навіть зберегти існуючі його обсяги стане об’єктивно складніше, підсумував Микола Пугачов.

Перегляди: 15