Головна Логістика Через завищену вартість вагонів УЗ аграрії втрачають $200 млн. щомісяця, – УКАБ

Через завищену вартість вагонів УЗ аграрії втрачають $200 млн. щомісяця, – УКАБ

Дорога та складна логістика – питання №1 на сьогоднішній день для аграріїв. Про це  заявив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Олег Хоменко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УКАБ.

Він зазначив, що повномасштабна війна суттєво вплинула на роботу всіх галузей економіки України, і агросектор не є виключенням. Зважаючи на високий рівень рентабельності виробництва 2021 року, який створив певний фінансовий запас для українських аграріїв та ресурси для стійкості, вони змогли втриматись на плаву у 2022-23 роках. Крім того, механізм дежпідтримки кредитами «5-7-9%» також суттєво підтримав аграріїв у цей складний період, тому важливо, щоб ця програма працювала і надалі. 

Однак наразі виникає низка складних викликів, з якими аграріям приходиться боротись, щоб залишатись дієздатними. Мова йде  в першу чергу про обмежену та дорогу логістику, дефіцит робочої сили, блокування фінансування кредитів міжнародними інституціями та втрати на курсових різницях, а також високу собівартість продукції при низькій реалізації.

«Дорога та складна логістика – на сьогодні питання №1 для аграріїв. Один із факторів, що на це впливає – підняття вартості оренди вагонів зі сторони УЗ, яка останнім часом зросла вчетверо. Річ у тому, що УЗ не виставляє весь наявний парк вагонів на аукціони, створюється високий дефіцит та, відповідно, висока вартість оренди вагонів, при цьому попит на купівлю за таку ціну відсутній.  Втрати аграріїв на цій історії в місяць сягають $200 млн.», – акцентував Олег Хоменко.

Перегляди: 13