Головна Ринок України Експорт/імпорт Єврокомісія пропонує Україні продовжити безмитну торгівлю, але…

Єврокомісія пропонує Україні продовжити безмитну торгівлю, але…

Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт ще на рік, але посилити захист сільськогосподарської продукції країн ЄС.

Про це йдеться у повідомленні виконавчого органу ЄС, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Forbes Ukraine.

Автономні торговельні заходи, які діють з червня 2022 року, допомагають помʼякшити ситуацію, в якій опинилися українські виробники та експортери внаслідок війни, зазначається у повідомленні. Єврокомісія пояснила, що хоча основною метою цих заходів є підтримка України, вони також враховують підтримку фермерів країн ЄС. 

З огляду на значне збільшення імпорту деяких видів сільгосппродукції з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені торговельні заходи містять посилений захисний механізм. 

«Це гарантує, що у разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС можуть бути вжиті швидкі коригувальні заходи», – йдеться у комюніке. 

Зокрема, для найбільш чутливих продуктів – мʼяса птиці, яєць та цукру – передбачено «екстрене гальмо», яке стабілізує імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022 та 2023 роках. Як пояснила ЄК, якщо імпорт цих продуктів перевищуватиме зазначені обсяги, тарифи повернуть, щоб імпорт не перевищував обсяги попередніх років.

Пропозиції будуть розглянуті Європарламентом та Радою ЄС. Брюссель хоче забезпечити плавний перехід до нових торговельних заходів до моменту закінчення терміну їх режиму – 5 червня 2024 року.

Перегляди: 30