Головна Новини Ринок України ВАФ закликає захистити права «Овостар» на один з виробничих об’єктів

ВАФ закликає захистити права «Овостар» на один з виробничих об’єктів

Одна з компаній групи «Овостар Юніон» впродовж декількох останніх років зазнає регулярного тиску з боку третіх осіб, які, вочевидь, мають на меті оскарження права власності компанії на належні їй виробничі активи.

Про це йдеться у відкритому зверненні членів ГС «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ), які стурбовані ситуацією, що склалася навколо підприємства, передає «ПроАгро Груп».

«Акціонери компанії занепокоєні спробою рейдерського захоплення фактично частини їхньої власності в Україні. В результаті найбільший канадський інвестор групи компаній «Овостар Юніон», Fairfax Holdings, який інвестував в українську економіку понад $300 млн., повідомив про чергову атаку Посольство Канади в Україні, яке своєю чергою намагається всіляко сприяти недопущенню незаконних спроб захоплення власності іноземних інвесторів та захисту законності», — йдеться у зверненні.

Зазначається, що об’єктом рейдерського захоплення є одне із підприємств групи ТОВ «Овостар», а саме його майновий комплекс та земельна ділянка, розташовані в Макарівському районі Київської області. Компанія придбала ці активи у 2018 році та на їх базі здійснила комплексну реконструкцію та модернізацію, завдяки чому розпочав свою роботу повноцінний завод із виробництва яєчних продуктів. На момент придбання активу в реєстрі прав на нерухоме майно були відсутні будь-які обтяження, які могли б поставити під сумнів законність переходу права власності на актив до агрохолдингу «Овостар Юніон».

У ВАФ уточнили, що до 2013 року цей актив належав ЗАТ «Макарово», був обтяжений іпотекою у ПАТ «КБ «Надра». Підприєство було продано в рахунок часткового погашення грошових вимог банку. Покупцем активів було ТОВ «Рейкон», яке неодноразово визнавалось рішеннями судів добросовісним набувачем майна. У 2016 році ТОВ «Рейкон» здійснило продаж земельної ділянки, цілісного майнового комплексу ТОВ «БВ Трейдінг», а обладнання для переробки курячих яєць — ТОВ «БВВ Еквипмент», у яких ТОВ «Овостар» і придбало у 2018 році зазначені активи.

Після ліквідації банку «Надра» права вимоги за кредитними договорами до ЗАТ «Макарово» отримало ТОВ «ФК «Інвестохіллс Веста», яке пізніше відступило це право на користь ТОВ «ФК «Фінгруп Фактор». Після цього ще декілька разів було переуступлено права вимоги, і на сьогодні позивачем до суду є ТОВ «ФК «Толкфін», яке пов’язане із попередніми власниками таких прав та намагається незаконно заволодіти майном, що належить на законних підставах ТОВ «Овостар».

«Результатами попередніх судових спорів щодо повернення активів, які були законно придбані ТОВ «Овостар», встановлено необґрунтованість вимог щодо визнання недійсними свідоцтв про права власності та скасування державної реєстрації права власності, витребування майна, скасування нотаріальних дій щодо видачі свідоцтва про придбання активу», — зазначили у ВАФ.

Члени ГС «ВАФ» глибоко переконані, що цим підривається довіра іноземних інвесторів до подальших інвестицій в економіку країни, інституту власності, а також судової та правоохоронної систем. «Такі дії можуть негативно відобразитися на обсягах підтримки України під час відсічі збройної агресії та втрати довіри з боку країн-партнерів, зокрема Канади, резиденти якої є найбільшими акціонерами ГК «Овостар Юніон», — наголосили в об’єднанні.

Перегляди: 32