Головна Новини Ринок України Області звітують про початок сівби ячменю, пшениці й вівса

Області звітують про початок сівби ячменю, пшениці й вівса

Влада кількох областей України відзвітувала про початок посівної кампанії ярих культур 2024 року.

Так, сівба стартувала на Буковині, Хмельниччині, Рівненщині, Житомирщині та Херсонщині, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

За повідомленням Чернівецької ОВА, посів ранніх ярих сільгоспкультур стартував у Дністровському та Чернівецькому районах області.

«Наразі посіяно 0,6 тис. га (4,3% до прогнозу) ячменю ярого та 0,2 тис. га (7,4%) пшениці ярої. Попередньо цьогоріч ярі культури прогнозується посіяти на площі 223,2 тис. га, з них 80,4 тис. га – ярих зернових та зернобобових культур, 83,8 тис. га – технічних та олійних культур, 11,0 тис. га – кормових культур, 12,9 тис. га – овоче-баштанних культур та на площі 35,1 тис. га – картоплі», – поінформували в обладміністрації.

Водночас на Хмельниччині окремі господарства Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів розпочали сівбу ранніх ярих зернових культур.

«Зокрема ярий ячмінь посіяний на площі 2,3 тис. га та овес висіяний на 0,2 тис. га. Всього посіяно 2,5 тис. га ярини, що становить 1% до запланованих обсягів посіву ранніх зернових культур», – повідомили в Хмельницькій ОВА.

Сівба гороху та ярої пшениці орієнтовно розпочнеться за півтора-два тижні. Наразі в сільськогосподарських підприємствах підживлено озимих зернових культур та ріпаку на площі понад 180 тис. га, або 60% до необхідного.

Весняна посівна стартувала й на Рівненщині. Аграрії сіють овес, пшеницю та ячмінь. Всього у планах посіяти цієї весни 438 тис. га ярих культур.

«Зміниться структура посівів. Площі під соняшник, ріпак та озимі зернові дещо зменшаться. Натомість більше посіють сої та кукурудзи», – зазначили у Рівненській ОВА.

За інформацією Житомирської ОВА, станом на 11 березня 2024 року сільгоспвиробники регіону посіяли 1 тис. га пшениці, 0,5 тис. га ячменю, 0,9 тис. га вівса та 0,2 тис. га гороху.

На деокупованій Херсонщині також проходить весняна сівба. Вже посіяли ярий ячмінь на площі 1 тис. га та горох на 660 га, розповів перший заступник начальника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

«Цього року посівні площі очікуються на рівні 153 тис. га. Це ярі зернові та зернобобові культури, технічні культури, а також баштанні та овочі», – написав він у Facebook.

Перегляди: 18