Головна Агрохімія Друга фунгіцидна обробка для врожайності соняшника

Друга фунгіцидна обробка для врожайності соняшника

В переважній більшості областей України соняшник перебуває у фазі «зірочки». Хоча, в силу різних причин, зустрічаються і пізні етапи розвитку. В цей період бажано провести другу фунгіцидну обробку, щоб попередити склеротиніоз, альтернаріоз, фомоз, фомопсидоз та захистити  листково-стеблову масу культури від інших небезпечних хвороб, наголошують фахівці Ukravit. Надто ж – за складних умов, в яких сьогодні працює українське агро.

«Високий попит на внутрішніх та зовнішніх ринках і реалії воєнного часу зробили соняшник однією із пріоритетних культур для вирощування по всій країні, – зазначає керівник департаменту агротехнологій  компанії Олександр Мигловець. – Однак порушення сівозміни, в тому числі вирощування в монокультурі та мінімізація або відсутність обробітку ґрунту провокують накопичення шкодочинних патогенів і погіршення фітосанітарної ситуації. А це суттєво погіршує врожайність і негативно впливає на її якість: олійність, кислотне число тощо. Виходом в такій ситуації є чергування, по можливості, культур в сівозміні, обрання стійких гібридів, а також дотримання технології вирощування. Бо, якщо насіння, яке купується у сертифікованих виробників, вже протруєне фунгіцидним протруйником, то захист рослин від хвороб під час вегетації – це цілковита відповідальність самого аграрія. Тому сьогодні, коли соняшник в переважній більшості знаходиться у фазі «зірочки»-цвітіння, необхідно подбати про захист стебла, листового апарату та корзинок від комплексу хвороб».

Для контролю поширених хвороб соняшника Олександр рекомендує фунгіцид Сінан. (піраклостробін, 130 г/л + дифеноконазол, 130 г/л). Піраклостробін у його складі – локально-системний фунгіцид, що інгібує транспорт електронів в дихальному ланцюжку мітохондрій і блокує здатність патогена дихати та продукувати енергію. Ця діюча речовина не переміщується ксилемно та флоемно та володіє захисними й лікувальними властивостями, тож максимальна ефективність досягається за профілактичних обробок. А дифеноконазол – системний фунгіцид із захисними та лікувальними властивостями, що порушує процес диметилювання при синтезі ергостеролу, необхідного для будівництва клітин стінок грибів. Він поглинається листям культур, переміщується всередині рослин і забезпечує тривалий захисний ефект.  

Сінан забезпечує профілактику та лікування фомозу, фомопсидозу, альтернаріозу, септоріозу, іржі, склеротиніозу, сірої гнилі, борошнистої роси, додатково – пероноспорозу. А його тривала захисна дія убезпечить рослини від ураження в подальшому.  Окрім соняшника, фунгіцид також рекомендовано використовувати у посівах сої для контролю широкого спектра хвороб.

Перегляди: 10