Головна Агрохімія Загроза на старті, або які хвороби загрожують сходам зернових

Загроза на старті, або які хвороби загрожують сходам зернових

Інфікування на старті – чи найбільша загроза майбутній врожайності зернових культур. Адже насінина, уражена небезпечними патогенами, не здатна реалізувати закладений в ній потенціал високої продуктивності, а отже, й стати основою майбутньої врожайності. Які хвороби уражують посівний матеріал та як їх контролювати – розповідають фахівці Ukravit.

«Попри гарячу пору, аграрії поступово розпочинають турбуватися про осінній посів озимих зернових колосових, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Науковці нашого Ukravit Institute вже отримують зразки насіння зернових культур для дослідження, аби допомогти їм підібрати оптимальні діючі речовини протруйників. Згідно з отриманими результатами, пшениця уражена твердою сажкою, фузаріозом та альтернаріозом, а на ячмені були виявлені збудники альтернаріозу, кладоспоріозу, гельмінтоспоріозу. За відсутності ефективного контролю ці та інші хвороби спричиняють зрідженість та строкатість  сходів й навіть повну їх загибель. Тому, щоб не ризикувати майбутнім врожаєм, неодмінно дослідіть свій посівний матеріал і застосуйте відповідні потужні фунгіцидні протруйники».

Для контролю широкого спектра хвороб, у тому числі сажкових, Олександр рекомендує трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Протіоконазол у його складі – системна діюча речовина, що володіє захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями і контролює хвороби, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. Вона блокує синтез ергостеролу, що призводить до морфологічних та функціональних змін клітинної стінки у патогенів. Дифеноконазол володіє системною дією і порушує процес диметилювання під час синтезу ергостеролу, необхідного для будівництва клітинних стінок грибів, що призводить до припинення росту міцелію та загибелі патогенів. Піраклостробін – локально-системний фунгіцид із трансламінарними властивостями, який блокує дихання патогена та його здатність виробляти енергію і призводить до порушень важливих біохімічних процесів в його організмі, внаслідок чого припиняється проростання спор та ріст росткових трубок.

Лайвіт контролює насіннєву, ґрунтову та аерогенну інфекцію і ефективно захищає насіння і молоді проростки від видів сажки (карликової, летючої, твердої) та інших небезпечних хвороб – пліснявіння, септоріозу, борошнистої роси, кореневих і прикореневих гнилей. Паралельно протруйник сприяє формуванню потужної кореневої системи зернових та не чинить ретардантного ефекту на культуру. В комплексі це дозволяє отримати здорові рівномірні сходи і забезпечити їм сприятливі умови для подальшого росту та розвитку.  Для повноцінного захисту рослин від ґрунтових та ранньопіслясходових шкідників рекомендований баковий партнер для Лайвіту – інсектицидний протруйник Екзор.

Перегляди: 1