Головна Ринок України Експорт/імпорт У Польщі перевіряють 75 компаній на шахрайство з українським зерном

У Польщі перевіряють 75 компаній на шахрайство з українським зерном

Польська прокуратура перевіряє 75 компаній через шахрайство з українським зерном. Слідство вважає, що ці компанії завезли до Польщі тисячі тонн зерна, приховуючи його походження та призначення.

Про це пише  Rzeczpospolita, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Економічну правду».

Зазначається, що у кримінальному провадженні про шахрайство з українським зерном підозри висунули вже сімнадцятьом особам.

«Під слідством перебувають компанії, зареєстровані в Польщі. Серед них немає українських компаній. Підозрювані у розслідуванні – переважно громадяни Польщі, але є також громадяни України та громадянин Естонії», – розповіла речниця прокуратури Жешува Дорота Соколовська-Мах.

Слідство вважає, що ці компанії завезли до Польщі тисячі тонн зерна, приховуючи його походження та призначення. Технічне зерно можна використовувати, наприклад, для виробництва етанолу або як біокомпонент для біопалива, але одразу після ввезення його продавали для виробництва борошна.

В повідомленні йдеться, що скасування Євросоюзом у 2022 році, після початку великої війни, мита на імпорт сільськогосподарської продукції з України призвело до неконтрольованого імпорту дешевого зерна та ріпаку до Польщі. Товар купували посередники прямо на кордоні і продавали в Польщі як польський.

Перегляди: 201