Головна Економіка і аграрна політика У І півріччі 2024 року Україна збільшила експорт агропродукції до країн ЄС...

У І півріччі 2024 року Україна збільшила експорт агропродукції до країн ЄС та Африки

За даними Державної митної служби України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2024 року збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 5% і склав $12451 млн. Про це поінформував заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, передає «ПроАгро Груп».

За розрахунками науковців інституту, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами шести місяців 2024 року становила 64%.

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються країни Європейського Союзу, Азії та Африки – їх сумарна частка у І півріччі 2024 року склала майже 94% вартості українського експорту сільгосппродукції. При цьому спостерігається нарощування поставок до Євросоюзу, який третій рік поспіль виступає головним ринком збуту, а також Африки, тоді як експорт продовольства в Азію знижується, зазначив Микола Пугачов.

Утримуючи позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції від початку повномасштабної агресії рф на території нашої держави, країни-члени ЄС за січень-червень 2024 року закупили понад 50% українського продовольства – на $6285 млн., на 4% перевищивши показник за відповідний період минулого року.

За І півріччя 2024 року країни Азії закупили українського продовольства на $3909 млн., що на 9% менше, ніж за відповідний період 2023 року. Частка Азії за цей період склала понад 31% від загального експорту аграрної продукції.

Обсяги експорту до країн Африки становили $1475 млн., перевищивши торішній показник у 1,7 раза. Частка цього регіону дорівнювала 12% від загального експорту аграрної продукції з України.

За результатами І півріччя 2024 року рейтинг країн-імпортерів вітчизняної агропродукції зі значним відривом очолює Іспанія, якій було продано аграрної сировини і готових продуктів на суму $1518 млн. Це забезпечило їй частку в 12% у географічній структурі нашого експорту. Другу позицію, як і за підсумками всього минулого року, здійснивши закупівлі на суму $946 млн., утримує Китай, частка якого склала близько 8%. Туреччина, яка за обсягами закупівель українського продовольства традиційно входить до топ-3, забезпечила собі звичне третє місце, імпортувавши агропродукції на суму у $926 млн., тобто понад 7% від загальної вартості.

Значну виручку українські експортери отримали також з Єгипту ($910 млн.), Нідерландів ($831 млн.), Польщі ($733 млн.), Італії ($632 млн.), Румунії ($582 млн.), Німеччини ($471 млн.) та Індії ($351 млн). Сумарно ці 10 країн забезпечили Україні 63% доходів від зарубіжних поставок продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2024 року.

Визначальними групами продукції в товарній структурі аграрного експорту України, як і раніше, виступають зернові культури ($5264 млн.), олії та жири ($3079 млн.), олійні культури ($1061 млн.), залишки і відходи харчової промисловості ($821 млн.), м’ясо та субпродукти ($505 млн). Разом вони забезпечили 86% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства на ринки країн світу.

При цьому у поточному році в грошовому виразі збільшується експорт м’ясопродуктів, олії, залишків та відходів, однак зменшилась виручка від продажів олійних, а рівень доходів від поставок зерна практично не змінився, зазначив науковець.

«У 2024 році експорт та імпорт агропродовольчої продукції нашою країною синхронно зростають, однак досить повільними темпами. При цьому вони характеризуються фактично незмінною товарною і географічною структурою, що вже давно сформовані. Враховуючи наявні тенденції, за в цілому сприятливих кон’юнктурних факторів внутрішнього та глобального середовища Україна здатна зберегти показники зовнішньої аграрної торгівлі на рівні 2023 року. При цьому зниження темпів експорту наприкінці весни й на початку літа стало наслідком скорочення на внутрішньому ринку обсягів актуальної пропозиції доступної для реалізації продукції. Відтак ключовим аспектом на перспективу виглядає новий урожай базових сільськогосподарських культур та об’єктивний потенціал виробництва інших товарів, що визначать підсумковий експорт 2024 року», – зауважив Микола Пугачов.

Перегляди: 1