Головна Овочівництво Спека спричинила стрибок цін на овочі

Спека спричинила стрибок цін на овочі

Рекордні температури вплинули на об’єми виробництва овочів та зелені, на їхню кількість, якість та продуктивність збору врожаю, що відразу показали ринкові ціни.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Informator.ua.

Цього сезону погодний фактор матиме значний вплив на ціну продукції. Огірки вже зараз на київських ринках коштують до 90 гривень за кілограм. Проте, головний «сюрприз» чекає українців попереду – картопля теж постраждала від спеки. У скільки гривень українцям обійдуться запаси на зиму, можна тільки уявити.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук відмічає, що через спеку при вирощуванні овочів на відкритому ґрунті є потреба в їх додатковому поливі та підживленні, а це все додаткові фінансові затрати для аграрія. Тому цього сезону погодний фактор матиме значний вплив на ціну продукції.

Першими вгору пішли ціни на огірки. Тільки за минулий тиждень вартість в середньому піднялась на 25%. Підтримку цінам також надає й обмежена пропозиція огірків відкритого грунту, на врожайність яких вплинула спека. Надалі фахівці прогнозують збільшення цін на іншу плодово-овочеву продукцію.

На сьогодні спека найбільше завдала проблем для аграріїв Одещини, Херсонщини та Миколаєва.

Багато врожаю просто гине на полі. Зазвичай у серпні українці мають недорогі і якісні помідори. Але цього року сподіватися на дешеві помідори не доводиться. Більшість пропозицій на ринку – продукти з теплиці. Овочі з відкритого ґрунту не стануть дешевими. І ціна 20 гривень за кілограм буде непоганим варіантом.

Перегляди: 166