Головна Новини Ринок України USAID залучило на підтримку українських аграріїв вже понад пів мільярда доларів

USAID залучило на підтримку українських аграріїв вже понад пів мільярда доларів

Ініціатива стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) вже залучила до українського агросектору понад $510 млн дол. США з боку приватного сектору та міжнародних донорів.

Про це повідомило Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), передає «ПроАгро Груп».

Лише  уряд США вклав $350 млн дол. до цієї ініціативи, яка допомагає тисячам українських агровиробників продовжувати їхню життєво важливу працю попри жорстоку війну, розв’язану росією проти України.

З липня 2022 року, ініціатива AGRI-Україна допомогла понад 14 тис. українських аграріїв (що складає 32% зареєстрованих у країні агровиробників) отримати насіння, добрива, засоби захисту рослин, доступ до складських площ і фінансових ресурсів для того, щоб збирати врожаї.

Очікується, що те насіння, яке було розподілене у рамках AGRI-Україна, дасть змогу підвищити виробництво кукурудзи та соняшника на 430 тис. тонн – а це забезпечить українським виробникам додатковий дохід у понад$ 90 млн.

Коли рф спробувала заблокувати експорт української агропродукції з чорноморських портів, AGRI-Україна допомогла підготувати та фінансово забезпечити діяльність альтернативних експортних маршрутів – у т.ч. через порти на р. Дунай і пункти перетину сухопутних кордонів. Ці заходи забезпечили експорт агропродукції в обсязі 62 млн. тонн, завдяки чому українська економіка отримала понад $17 млрд.

Ресурси у $510 млн., надані приватним сектором і міжнародними донорами, втричі перевищують той початковий цільовий показник, що був визначений USAID. Минулого року AGRI-Україна розширила коло своїх партнерів – до їхнього числа увійшли 26 українських агрокомпаній, американська компанія з виробництва насіння Gowan Seed, а також міжнародні фінансові інституції – такі, як Європейський банк реконструкції та розвитку. Окрім того, до ініціативи долучилися Республіка Корея та Японське агентство міжнародного співробітництва. Нині USAID зосереджує свою роботу на тому, щоб привернути до впровадження ініціативи нових учасників з боку приватного сектору та міжнародних партнерів. 

Перегляди: 3