Головна Війна проти України На забруднених внаслідок військових дій полях виявлений надлишок нікелю

На забруднених внаслідок військових дій полях виявлений надлишок нікелю

За результатами аналізу ґрунтів на полях фермерських господарств у постраждали внаслідок війни областях встановлено підвищений вміст нікелю та подекуди надлишок свинцю та миш`яку. Про це йшлося на засіданні медіа-клубу компанії Corteva Agriscience, передає «ПроАгро Груп».

Компанія повідомила про перші результати перевірки стану ґрунтів у постраждалих від війни регіонах країни. У досліджених на тепер 400 зразках ґрунту фермерських господарств виявлений вміст нікелю, який перевищує гранично допустимі норми максимум на 20%. Також більшість перевірених полів мають достатньо високий вміст свинцю та миш’яку в деяких із відібраних зразків, але в межах гранично допустимих норм.

Ґрунт було протестовано у сучасній сертифікованій лабораторії Corteva в Гадеско (Італія) на наявність потенційного забруднення важкими металами (миш’яком, залізом, свинцем, марганцем, ртуттю та нікелем) та вміст основних поживних елементів (азоту, фосфору, калію, магнію тощо). Для визначення стану полів також аналізувалася структура ґрунту, вміст органічних речовин та інші агрохімічні показники.

Визначений у результаті перевірки надлишок нікелю може призвести до захворювання рослин, порушення їх метаболізму та зниження урожайності, а також накопичення нікелю в продукції, що робить її непридатною для харчових та кормових цілей.

«Згідно даних уряду, до 25% української землі зазнали впливу війни. А така загроза ґрунтам України може становити серйозні ризики для майбутнього сільського господарства в країні, а також для її внеску в забезпечення продовольчої безпеки в усьому світі. Базуючись на отриманих результатах та наданих рекомендаціях фахівців, агровиробники вже можуть прийняти рішення щодо доцільності або особливостей використання досліджених полів для вирощування сільськогосподарських культур або проведення заходів, які зменшать вплив забруднення. Щоб мати більш повну картину по вражених воєнними діями регіонах, Corteva продовжуватиме проєкт і закликає фермерів брати участь в ньому», – розповів керівник з агрономії та розвитку технологій Corteva Agriscience в Україні Сергій Резніченко.

Перегляди: 3