Головна Новини Ринок України На Київщині після 30 років запрацювала перша меліоративна мережа

На Київщині після 30 років запрацювала перша меліоративна мережа

У Київській області наразі відновлює зрошення об’єднання водокористувачів «Сильна вода». Аграрії київської ОВК перші почали використовувати меліоративну мережу в регіоні, яка не працювала понад 30 років, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінагрополітики.

Загалом Київщина має великий потенціал для розвитку гідротехнічної меліорації. На території області обліковується 232,7 тис. га меліорованих земель. З них осушених – 188,8 тис. га та зрошуваних – 43,9 тис. га, ще 5,5 тис. км відкритої та 46 тис. км закритої осушувальної мережі, 33 км зрошувальних каналів та 1,9 тис. км трубопроводів.

Засновником ОВК «Сильна вода» у 2023 році стало сільськогосподарське підприємство, яке є насіннєвим господарством та спеціалізується на вирощуванні гібридної кукурудзи.

Осушувальна система «Броварка», яка знаходиться у Бориспільському районі з точкою водозабору в с. Циблі та на території якої створилася ОВК, перебувала у занедбаному стані. Трубопроводи зруйновані, підвідний канал для постачання води до полів заріс деревами та перебував в аварійному стані. Лише 5 % довжини каналу облицьовані плитами, а 30-річний простій насосної станції давався взнаки. Меліоративна мережа потребувала реконструкції та відновлення з вкладенням значних інвестицій.

У рамках меліоративної реформи –  після прийняття  Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації» в ОВК «Сильна вода», як і в інших організацій водокористувачів, з’явилася можливість отримати у власність об’єкти меліоративної інфраструктури, залучати інвестиції на модернізацію та брати участь у грантових програмах.

«Наша ОВК має територію обслуговування 2,1 тис. га. У планах відновити зрошення на площі 1,1 тис. га з використанням наявної, але давно непрацюючої меліоративної мережі. У 2024 році ми вже реконструювали підвідний канал шляхом прокладання нового трубопроводу протяжністю майже 10 км, закінчуємо будівництво нового басейну накопичувача та насосної станції», – розповіла представниця ОВК «Сильна вода» Ольга Прохорова.

Після подання заявки на участь в субгранті «Використання нових технологій, енергозберігаючого та водозберігаючого обладнання, автоматизації зрошення та осушення на меліоративних мережах для організації водокористувачів» від Програми USAID АГРО, ОВК «Сильна вода» отримала п’ять дощувальних машин та встановила ще дві за власний рахунок, що дало можливість забезпечити зрошення на 500 га.

«Відновлення зрошення після створення ОВК та за підтримки Програми USAID АГРО відкриває можливості вирощувати додатковий посівний матеріал для мікро, малих, середніх підприємств України, а також експорту за кордон. Реформа гідротехнічної меліорації допомогла стати безпосередніми учасниками процесу зміцнення продовольчої безпеки, як в Україні, так і у світі загалом», – підкреслила Ольга Прохорова.

Перегляди: 9