Головна Економіка і аграрна політика Претензій до українського зерна з боку ЄС цього року немає, але експортні...

Претензій до українського зерна з боку ЄС цього року немає, але експортні барєри лишились

За останні пів року Україна не не отримала від Польщі й загалом від жодної країни ЄС жодної нотифікації щодо якості зерна.

Про це заявив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Він нагадав, що у 2023 році Держпродспоживслужба отримала претензії щодо якості українських зернових – всіх разом – на 0,17% від загального обсягу експорту.

Частину претензій до якості українських продуктів очільник ДПСС пояснив тим, що самі експортери не завжди цікавляться і знають вимоги до якості продукції у тій чи іншій країні.

«Наприклад, здають зразки в лабораторію для перевірки на вміст п’яти позицій речовин, а продукцію після перетину кордону перевіряють на дев’ять позицій. Було в нас таке непорозуміння з експортом чорносливу, зокрема», – розповів Сергій Ткачук.

Також він навів приклад, коли Регламент ЄС передбачає, що овочі та фрукти мають перевірятися на вміст 486 нітратів, але найкращий в Україні Інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи наразі може перевірити лише близько 280 позицій.

«Це називають нетарифними бар’єрами, коли на етапі переговорів встановлюють технічні, якісні чи інші вимоги щодо безпечності та якості продукції, які апріорі в цій країні не можна проконтролювати. Загалом кожна країна висуває максимум позицій і в результаті переговорів ці вимоги вже узгоджують», – зазначив голова Держпродспоживслужби.

Ще одна перепона –  багато країн відмовляються після відкриття номенклатури імпорту  та погодження сертифікатів їхати на інспекцію до виробників в Україну через війну.

«Дехто погоджується провести перевірку онлайн, дехто довіряє нам інспекцію. А хтось каже, що почекають, поки завершиться війна. Тобто начебто ринок і відкрито, а технічно нічого реалізувати та експортувати не можна», – зауважив Сергій Ткачук.

Перегляди: 14