Головна Новини Ринок України В Україні зростають ціни на продукти, інфляція прискорюється

В Україні зростають ціни на продукти, інфляція прискорюється

У липні 2024 року гуртові ціни виробників промислової продукції збільшилися на 33,3% порівняно з липнем минулого року. Особливо це відчувається стосовно продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів.

Про це свідчать дані Держстату, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Соцпортал».

Особливо помітне подорожчання продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів, де ціни зросли на 14%. Усередині України це зростання становило 10,4%, а для експорту — 26,4%.

Серед продуктів харчування лідерами за зростанням цін стали м’ясо та молочні продукти. Виробництво м’яса подорожчало на 15,4%, а молочних продуктів — на 14,1%.

У той час, як світові ціни на зерно та цукор, за даними ООН, знизилися, українські виробники зіткнулися зі збільшенням вартості на інші продовольчі товари. Подорожчання продуктів відбивається на інфляції, яка в липні 2024 року в Україні прискорилася до 5,4% у річному обчисленні, хоча порівняно з червнем місячне зростання цін зупинилося

У липні 2024 року індекс цін на 3,1% нижчий за відповідне значення рік тому та на 24,7% нижчий від свого пікового значення в 160,3 пункту, досягнутого в березні 2022 року після російського вторгнення в Україну.

Також у липні Національний банк України погіршив прогноз щодо інфляції 2024 року до 8,5% з 8,2%. НБУ очікує, що загальна інфляція в Україні прискориться протягом наступних трьох кварталів, але залишатиметься помірною.

Перегляди: 2