Головна Овочівництво Спаржа – дефіцитний овоч з великим потенціалом

Спаржа – дефіцитний овоч з великим потенціалом

Хоча спаржа, вона ж аспарагус – овоч в Україні не дуже впізнаваний, однак вже кілька років поспіль на нашому ринку попит на нього зростає, і при цьому наявний дефіцит цієї культури.

Такий стан речей варто змінювати, вважає міжнародний експерт зі зберігання плодоовочевої продукції Павло Булгаков, пише «ПроАгро Груп» з посиланням на techhoriculture.com.

Нині беззаперечним лідером з вирощування цієї культури є Китай, де спаржа висаджена на 65 тис. гектарах. Приблизно такі ж площі – 60 тис. гектарів – аспарагус займає у країнах Європейського Союзу. Натомість в Україні ця культура поширена значно менше. Зараз у різних регіонах нашої країни аспарагус росте лише на 500 гектарах, якщо враховувати навіть невеликі ділянки, причому п’ята частина з них – на землях, які перебувають під окупацією.

«Торік в Україні був дефіцит спаржі, тож найнижча гуртова ціна становила 200 гривень. Тому, якщо говорити з бізнесової позиції, то за врожайності 6 тонн із гектара і витратах на живлення, захист та догляд 200 тис. гривень на гектар можна зрештою отримати близько мільйона гривень чистого прибутку на гектарі. Це варто взяти до уваги, бо зараз у нас є куди розвиватися – і за площами, і за споживанням цього овочу», – зазначив фахівець.

Підрахунки засвідчують, що для початку бізнесу в гектар насаджень аспарагуса потрібно інвестувати близько 33 тис. євро. Це за умови підземного краплинного зрошення та використання вищого класу саджанців, які будуть давати врожай вже із наступного року після висадки. Попри чималі вкладення, прикметною особливістю цієї справи є швидке повернення вкладених коштів. За умови хорошої врожайності, «відбити» інвестоване можна впродовж двох урожайних років. Наступні дванадцять років підприємець може працювати, маючи стабільний прибуток.

Українська спаржа має потужний експортний потенціал, тож коли виробники задовільнять внутрішній попит, є сенс «поглянути» й за кордон.

Перегляди: 3