Головна Новини Надзвичайна подія Влада Польщі обіцяє допомогу постраждалим від повені фермерам

Влада Польщі обіцяє допомогу постраждалим від повені фермерам

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський оголосив про допомогу фермерам, які постраждали від повені на півдні країни. Президент Анджей Дуда також закликав підтримати фермерів.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Tygodnik Rolniczy.

Сильні зливи, які тривають на півдні Польщі від неділі, знищують фермерські господарства, врожай та запаси зимових кормів. Найгірша ситуація в провінціях Нижня Сілезія та Ополе. Там повністю затоплені посіви кукурудзи, буряку, картоплі, інших овочів, щойно посіяний ріпак і силос для худоби. Подекуди на полях 2 метри води.

«У зв’язку з поточною ситуацією будуть подальші втрати, і вони будуть проаналізовані. Тому будуть додаткові витрати, які ми повинні включити в бюджет наступного року, а також у цьогорічний, щоб допомогти тим, хто постраждає внаслідок нинішньої трагічної ситуації», – оголосив Сєкерський під час Свята врожаю, який відбувся 15 вересня у Варшаві.

Очільник Мінагрополітики підкреслив, що нині стала наочною велика залежність фермерів від кліматичних змін, на які ми не маємо впливу.

«У бюджеті мають бути передбачені кошти на виняткові періоди, щоб можна було підтримувати сільськогосподарське виробництво, тому що польські фермери забезпечують продовольчу безпеку для всіх нас. Ми повинні знати про виклики, загрози та небезпеки, з якими стикаються фермери, і яка підтримка їм може знадобитися у зв’язку з ними», – зазначив Секерський.

Президент Польщі Анджей Дуда також звернувся до уряду з проханням надати допомогу фермерам, які постраждали від повені в цій складній ситуації. На Святі врожаю він наголосив, що вони зіткнулися з труднощами через зміну погодних умов, зокрема, посуху й сильні дощі.

«Польський фермер потребує всебічної державної опіки – має бути підтримка, безпека та впевненість, що він зможе відбудуватися, що потребує особливих витрат»,  – наголосив Дуда.

Прем’єр-міністр Дональд Туск, у свою чергу, повідомив, що доручив міністру фінансів підготувати кошти для екстреної допомоги та ліквідації наслідків.

«Міністр у справах Євросоюзу звертатиметься за європейською допомогою. Ми нікого не залишимо одного. Просив міністра оборони направити додаткові сили в загрозливі райони», – написав польський прем’єр в соціальній мережі X.

Перегляди: 33