Головна Економіка і аграрна політика У проєкті Держбюджету-2025 передбачено 6 млрд. гривень для підтримки аграріїв

У проєкті Держбюджету-2025 передбачено 6 млрд. гривень для підтримки аграріїв

У Верховній Раді зареєстровано проєкт держбюджету на 2025 рік, який передбачає низку видатків для підтримки сільгосптоваровиробників та відновлення роботи агропромислового комплексу на деокупованих територіях. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінагрополітики.

Зокрема, у проєкті держбюджету передбачено:

4 726 млн. гривень для підтримки фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції, які планується спрямувати для надання:

  • окремої бюджетної субсидії на одиницю оброблювальних угідь сільськогосподарського призначення (1 гектар) для провадження сільськогосподарської діяльності на територіях, на яких завершені бойові дії та тимчасова окупація;
  • бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 гектар) для провадження сільськогосподарської діяльності;
  • спеціальної бюджетної дотації для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності; спеціальна бюджетна дотація для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець Розподіл бюджетних коштів між напрямами буде здійснено Мінагрополітики.

1 000 млн. гривень для компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення.

205 млн. гривень для підтримки сільгосптоваровиробників, які планується спрямувати для надання підтримки сільгосптоваровиробникам, які використовують меліоровані землі; компенсації сімейним фермерським господарствам сплаченого ЄСВ. Розподіл бюджетних коштів між напрямами буде здійснено Мінагрополітики.

80 млн. гривень для надання кредитів фермерським господарствам.

Також, у 2025 році буде продовжено надання грантів для створення або розвитку бізнесу (КПКВК 1201350, ГРК – Мінекономіки) та передбачаються видатки у обсязі 1 370 млн грн, з яких відповідно до розподілу Мінекономіки, планується надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличного господарства.

Разом з тим, у поданому проєкті держбюджету на наступний рік не передбачено фінансування програми часткової компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, на яке цього року було виділено 1 млрд. гривень.

Перегляди: 27