Головна Новини Ринок України В Україні дорожчають яблука зимових сортів

В Україні дорожчають яблука зимових сортів

Наразі українські садівники пропонують до продажу яблука залежно від сорту, якості та обсягу партії по 15-22 грн./кг., що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Поточні оптові ціни на яблука є найвищими, як мінімум, за останні 7 років.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.

Зростання цін у даному сегменті учасники ринку пояснюють одразу кількома факторами. Насамперед цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів та ягід від місцевих виробників, що також надає позитивну підтримку цінам.

Зараз яблука в Україні реалізуються в середньому на 36% дорожче, ніж на початку жовтня 2023 року. З похолоданням більшість українських садівників ухвалили рішення — основний обсяг яблук закладати на зберігання, тому вільні обсяги яблука на ринку значно зменшилися, що теж підтримало відпускні ціни на ці фрукти.

Якщо розглядати ситуацію на внутрішньому ринку яблук порівняно з іншими країнами регіону моніторингу проекту, то саме в Україні на сьогоднішній день ці фрукти пропонуються за найдоступнішими цінами. Саме цей факт не виключає й зміцнення позитивних цінових тенденцій у цьому сегменті на українському ринку.

Перегляди: 33