Головна Новини Ринок України Через проблеми з якістю цього року український ринок суниці садової очікує широкий...

Через проблеми з якістю цього року український ринок суниці садової очікує широкий ціновий діапазон

У натуральному вираженні експорт української свіжої суниці садової в минулому році склав 1,224 тис. тонн при загальному обсязі ринку $1,041 млн.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації (УПОА), 96% всього експорту в даному сегменті довелося на 2 країни – Білорусь та Молдову. Замороженої ягоди було продано 3,689 тис. тонн при обсязі ринку $6,181 млн.

При цьому як і у випадку зі свіжою ягодою, майже 2/3 всього експорту замороженої суниці садової доводиться на 2 країни – Польщу та Австрію, куди експортовано 72% від усього обсягу зовнішніх продажів України в даному сегменті плодоовочевої продукції.

Цього року холодна і дощова погода, зафіксована в Україні навесні, привела до зростання захворюваності рослин на плантаціях. Ціни на пестициди при цьому зросли на 10-15%, що при збільшенні кількості обробок істотно збільшує витрати виробника на засоби захисту рослин, що призводить до збільшення собівартості продукції на додаток до проблем з її якістю.

Загрозою ягідному ринку в поточному сезоні є і розширення площ під практично всіма видами ягід в Україні в попередні роки, що при відсутності налагоджених каналів збуту може привести до зниження ціни на продукцію через перенасичення ринку.

У поточному сезоні варто очікувати досить широкого цінового діапазону на ринку суниці садової через проблеми з якістю. На початку сезону ми будемо спостерігати різкий ціновий спад, незважаючи на те, що сам сезон почався із затримкою в 7-10 днів. При цьому втрати врожаю в Польщі дають українським виробникам непогані шанси збільшити експорт замороженої ягоди.

Перегляди: 0