Олійножирова конференція 2019.

III Олійножирова конференція

У рамках AGROPORT East Kharkiv 2019 відбулась III Олійножирова конференція “ПроАгро Груп”

Інформаційна компанія “ПроАгро Груп” 11 жовтня 2019 року провела свою III Олійножирову конференцію. Цьогорічну конференцію організатори перенесли з Києва в Харків – на Міжнародну агропромислову виставку AGROPORT East Kharkiv 2019, яка є одним з найбільших заходів аграрної галузі у Східній Європі.

Зауважимо, що Олійножирова конференція 2019 стала визначною для “ПроАгро Груп”, адже саме ця подія розширила географію проведення власних професійних аграрних конференцій компанії і стала першим діловим заходом “ПроАгро Груп” у регіонах.

І хоча III Олійножирова конференція змінила свою локацію, основний формат події залишився незмінним – як завжди, вона зібрала в одному місці найкращих спікерів і провідних експертів галузі та стала майданчиком для обговорення найактуальніших питань олійножирового ринку.

Серед основних тем конференції – стан та перспективи розвитку олійножирової галузі України, якість та безпека продуктів олійного виробництва, трейдинг олійножирової продукції, сертифікація підприємств олійно-жирової галузі, споживання та виробництво шроту та жмиху і багато інших.

Вітальне слово учасникам конференції сказала екс в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, яка наголосила на важливості олійножирової промисловості серед інших сегментів економіки України. За її словами, ця галузь займає третину обсягу від усієї харчової промисловості нашої країни та приносить їй приблизно третину валютних надходжень.

Під час першої панелі “Олійно-жирова галузь. Актуальні питання” замдиректора з наукової діяльності Українського науково-дослідного інституту олій та жирів НААН України Вікторія Панченко зауважила, що розвиток олійно-жирової галузі в Україні має великі перспективи як з точки зору забезпечення внутрішніх потреб, так і можливостей розширення присутності на зовнішніх ринках. Вона зазначила, що сьогодні Україна є лідером серед світових країн-експортерів соняшникової олії, хоча ще 1999 році вона переробляла всього 50% врожаю насіння олійних культур і вироблялося близько 500 тис. тонн рослинних олій. За 19 років нашій країні вдалось збільшити виробництво олій більш ніж у 12 разів, а їх експорт – у 24 рази.

Про якість та безпеку продуктів олійного виробництва розповіли Віталій Надточій, керівник проекту “Соняшниковий концентрат” Олійноекстракційного заводу “Потоки” та Валентин Єфімов, завідувач відділу фізіології, біохімії та хіміко-токсикологічного аналізу Дніпровського державного аграрно-економічного університету, Biosafety Center. Вони підкреслили важливість дотримання стандартів та контролю якості під час виробництва продуктів перероблення олійних культур. Зокрема, мова йшла про якість макухи та шроту як цінного протеїнового шроту, а також соняшникового протеїнового концентрату – інноваційного продукту для годівлі птиці, аналогів якого наразі немає на ринку.

Спеціаліст з фінансового сектору Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Кирило Мухомедзянов розповів учасникам конференції про аграрні розписки в олійножировому виробництві. За його словами, основною метою аграрних розписок є спрощення доступу до фінансування малих і середніх агровиробників України. Він підкреслив, що проект аграрних розписок функціонує вже п’ятий рік і завершиться в червні 2020 року. На сьогодні в Україні оформлено 2,1 тис. аграрних розписок, завдяки яким залучено майже $600 млн. Кирило Мухомедзянов додав, що з відкриттям ринку землі в Україні очікується зростання залучення аграрних розписок.

Про те, до чого ще готуватись агровиробникам України після запуску ринку землі розповів директор Центру земельного права OPEN KNOWLEDGE Віктор Кобилянський. Зокрема, він розповів про можливі шляхи отримання додаткових фінансових ресурсів “під землю”, а також зупинив свою увагу на механізмах придбання земельних ділянок у власність, серед яких купівля “чистих” земельних ділянок, викуп орендованих земель, участь в земельних торгах та операції з похідними правами.

Про управління ризиками при укладанні ф’ючерсних контрактів розповів Андрій Німець, трейдер компанії OLEOS SWISS S.A. – найстарішого трейдера на ринку України. За його словами, у процесі пошуку шляхів збільшення обсягів експорту і розширення ринків збуту олійножирової продукції OLEOS SWISS S.A. почала диверсифікувати продукцію, яку продає, зокрема, почала експорт шроту та створила власний бренд бутильованої олії, яка зараз дуже успішно продається на ринку Китаю. Крім того, останні два роки компанія активно займається “паперовим трейдингом” та робить у цій сфері значні успіхи.

Тему трейдингу олійножирової продукції продовжив директор компанії “Паритет-Агро” Ігор Ботштейн. Він розповів про власний практичний кейс створення Agro Food Cluster – першого в Україні подібного кластеру, створеного в Харкові з метою об’єднання місцевих малих і середніх агровиробників та постачання їх продукції на зовнішні ринки. За словами Ігора Ботштейна, це дало змогу невеликим виробникам конкурувати щодо ціни на продукцію з великими агрохолдингами.

Олександр Смирнов, керівник сертифікаційного напрямку МНС Груп розповів про особливості сертифікації підприємств олійножирової галузі. За його словами, МНС Груп сьогодні лідером ринку в області консалтингових послуг по розробці і впровадженню систем менеджменту за вимогами стандартів серії ISO / HACCP / FSSC / GMP + та інших. Він зауважив, що проходження міжнародної сертифікації дозволяє українському переробнику олійних культур отримати суттєву вигоду. Зокрема, вона полягає в підвищенні конкурентоспроможності підприємства, мінімізації ризиків, можливості виходу підприємства на ринок ЄС і розширення ринків збуту продукції, підвищенні іміджу, оптимізація бізнес-процесів тощо.

Під час другої панелі “Шроти. Жмихи. Виробник-Споживач” конференції учасники конференції обговорили нюанси виробництва та збуту шротів і жмихів як важливої складової раціону сільгосптварин і птиці. Модератором панелі став голова голова ради директорів Міжрегіонального союзу птахівників та кормовиробників України Вадим Шиян, який також розповів слухачам про проблеми споживання шротів і жмихів в Україні.

Про нюанси закупівлі шротів та жмихів і її вузькі місця розповів директор Ізюмського КХП, що є філією Державної продовольчо-зернової корпорації України, Вісхан Ісламов. Він підкреслив, що Ізюмський КХП уже працює понад 30 років і за цей час жодного разу не зупинив роботу. Сьогодні підприємство виробляє комбікорми зі ста видів сировини та виготовляє багато різних видів продукції для всіх сільгосптварин і птиці. І в усі види кормів додаються в більшій чи меншій мірі продукти олієжирової промисловості.

Водночас директор Торгівельного дому “Агроімпекс” Олександр Глушко у своїй доповіді сфокусував увагу на вузьких місцях поставок шротів та жмихів. “Агроімпекс” розробляє і виробляє широкий асортимент продукції – комбікорми для всіх видів сільськогосподарських тварин і птиці, білково-мінерально-вітамінні концентрати (БМВК), престартерні та стартові комбікорми. Олександр Глушко також розповів про різні технології виробництва продукції, їх переваги та недоліки.

Інформаційна компанія “ПроАгро Груп” дякує усім учасникам, доповідачам і партнерам форуму та чекає на Вас на своїх конференціях!