Головна Новини Новини компаній НБУ скасував продаж олійножирових активів “Дельта Банку” власнику “Кернела”

НБУ скасував продаж олійножирових активів “Дельта Банку” власнику “Кернела”

Національний банк України скасував своє рішення від 9 квітня про погодження реалізації пулу активів ліквідованого “Дельта Банку”.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу НБУ, таке рішення прийнято через можливі маніпуляції під час торгів, що спричинило б реалізацію майна за заниженою вартістю.

До цього пулу активів банку увійшли майнові права за низкою кредитних договорів, в заставу за яким були передані працюють потужності масложирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура порту “Чорноморськ”.

7 червня відбулися торги з реалізації активів банку, в ході яких фінансова компанія “Скай”, яка належить Андрію Веревському, придбала пул активів “Дельта Банку” за ціною 182,5 млн грн, тоді як початкова ціна лота становила 868,8 млн грн.

“Національний банк вважає, що проведений аукціон відбувся за наявністю обставин і можливих маніпуляцій з боку покупця, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю”, – наголошується в повідомленні.

Крім того, НБУ підкреслює, що за три місяці до проведення цього аукціону, 6 березня, цей же покупець – фінансова компанія “Скай” – пропонувала в ході торгів за цей же актив суму майже в п’ять разів більше – 906,2 млн грн. Однак тоді угода за підсумками аукціону була зірвана через судову заборону Окружного адміністративного суду Києва від 5 березня за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах.

В результаті Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повторно виставив зазначені активи на торги після отримання відповідного погодження від регулятора.

У повідомленні наголошується, що Національний банк бачить можливі зловживання в діях покупця – фінансової компанії “Скай”, оскільки за три місяці активи, з якими по суті не відбувалося змін, не могли знецінитися в кілька разів.

У зв’язку з цим НБУ повідомив Фонд гарантування вкладів про скасування свого попереднього рішення, яким надавалася згода на реалізацію активів, і очікує від Фонду прийняття зваженого рішення щодо подальших дій.

Перегляди: 1