Головна Новини В Україні простежується закономірність між високими показниками врожайності й попитом на елеваторне...

В Україні простежується закономірність між високими показниками врожайності й попитом на елеваторне обладнання

«Цей сезон показав збільшення зацікавленості з боку аграріїв, особливо фермерських господарств, – говорить Руслан Демчук, регіональний представник KMZ Industries. – Гарний врожай і рівень цін на сільськогосподарську продукцію – все це фактори, які формують позитивне рішення фермера будувати власний елеватор».


Продукція українського машбуду набирає популярності

Все частіше, відзначають спеціалісти, аграрії віддають перевагу елеваторному обладнанню саме українського виробництва.

«По-перше, це перевірена роками експлуатації якість і надійність нашого обладнання, – аргументує Руслан Демчук. – По-друге, наша територіальна близькість до замовника: ми поряд і оперативно вирішуємо задачі елеваторів, надаємо своєчасний сервіс».

Допомога держави в дії

Позитивну роль відіграє і державна компенсація 25% вартості вітчизняного обладнання для аграріїв.

«Програма корисна як українським аграріям, так і виробникам, – відзначає представник KMZ Industries. – Нею скористалися уже десятки наших замовників, що дозволило їм швидше наростити необхідний обсяг зберігання, збільшивши тим самим рентабельність свого бізнесу».

Вона справді ефективна і працює, додає спеціаліст: «Усі клієнти KMZ Industries, які зверталися за отриманням компенсації, зібрали необхідні документи, отримали її в повному обсязі».

Будівництво елеватора: важлива стадійність і грамотний підбір обладнання

«Аби збудувати ефективний елеватор, щоб ваші інвестиції справді примножувалися, обов’язково треба пройти всі стадії цього процесу, не пропускаючи жодної, – пояснює Руслан Демчук. – Зокрема, створити бізнес-план або ж техніко-економічний розрахунок, якщо йдеться про невелике зерносховище; розробити базову концепцію елеватора; разом із виробником підібрати необхідне обладнання; провести інженерні та геологічні вишукування; отримати необхідні дозвільні документи тощо».

Що стосується підбору обладнання, то тут варто враховувати індивідуальні задачі майбутнього зерносховища, кажуть спеціалісти.

Силоси для тривалого зберігання: важливі обсяги виробництва і види культур

Наприклад, якщо йдеться про силоси на плоскому днищі – саме вони слугують на елеваторах для тривалого зберігання зерна – то тут важливі обсяги продукту, який планується зберігати довгостроково. Наприклад, ви плануєте зберігати 5 000 тонн зерна. Зберігати його можна:

  • в одному силосі на 5 000 тонн;
  • у двох силосах по 2 500 тонн;
  • у п’яти силосах по 1 000 тонн і т.д.

«Найоптимальнішим за ціною буде варіант «один силос на 5 000 тонн», – говорить Руслан Демчук. – Але він можливий, лише якщо на елеваторі зберігається один вид культури».

Важлива не лише кількість культур, а і які саме види планується зберігати.
Наприклад, якщо в силос поміщається 5 000 тонн пшениці, то соняшнику туди поміститися вже 2 500 тонн (щільність соняшнику 0,4 т/м3, а пшениці – 0,8 т/м3).

Зважати доводиться і на розмір ділянки під установку силосів. Адже цим параметром також буде обмежуватися і кількість силосів, їхня висота та діаметр.

«Оптимальне співвідношення діаметра і висоти силосу – це коли діаметр дорівнює висоті, – говорить представник KMZ Industries. – Тобто якщо діаметр, наприклад,  27,5 м, то і висота повинна бути 27,5 м».

При такому співвідношенні, зазначають спеціалісти, металоємність на 1 тонну зберігання оптимальна. А, отже, і ціна такого силосу теж буде оптимальною. Проте  оговорюються: в силу обмежень за розміром ділянки під установку силосів таке співвідношення не завжди вдається зберегти.

Конусні силоси для тимчасового зберігання: зважайте на вологе зерно

Конусні силоси використовуються для оперативного зберігання вологого зерна перед іншими операціями доробки цього продукту (очищення, сушіння тощо) – для наступного закладання на постійне зберігання уже в силоси на плоскому дні. На елеваторі бажано мати хоча би декілька таких оперативних ємностей (дві та більше — залежно від задач комплексу і кількості надходжуваного зерна).

«Кожен додатковий оперативний силос допоможе швидше приймати зерно, а ще – розміщувати продукцію з різних полів із різною вологістю та сортувати культури за класами в різні конусники – й зрештою більш оптимально готувати партії для подальшого сушіння», – деталізує спеціаліст.

Підбираючи оперативні силоси (їх ще називають хоперами), зважайте на те, яка кількість зерна із загального прийнятого об’єму буде вологим. Адже, як уже зазначалося, в першу чергу у хоперах зберігають вологе зерно. Тож, знаючи планований об’єм вологого продукту, можна розрахувати необхідну кількість і об’єм силосів.

Важливо врахувати і тип продукції, із якою працюватимете на вашому елеваторі: від цього залежатиме, конусний силос із яким кутом нахилу виготовить для вас виробник.

«Під стандартні культури достатньо 45°, – ділиться представник KMZ Industries. – А під продукти переробки (шрот, жом тощо) – оскільки вони жирні та налипають – краще використовувати силос із кутом нахилу 65°».

І остання порада від фахівців для успішного зведення елеватора. На шляху його будівництва – від ідеї, задуму і аж до запуску в експлуатацію – обов’язково заручіться підтримкою професіоналів: перевірених проєктантів, надійного виробника обладнання, професійних будівельників та монтажників. Вони пройдуть із вами увесь цей процес, допоможуть врахувати всі тонкощі та нюанси елеваторного будівництва і стати справді успішним елеваторником.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як підібрати зерносушарку для фермерського елеватора.

Перегляди: 0