Головна Тваринництво Кормовиробництво Intelligent Nutrition: перевірені кормові засоби у протидії сучасним викликам галузі тваринництва

Intelligent Nutrition: перевірені кормові засоби у протидії сучасним викликам галузі тваринництва

179

Продукція тваринництва забезпечує 12,9% від енергетичної потреби людини. У розвинутих країнах цей показник досягає 20,3%. Внесок тваринництва у споживання білка досягає 47,8%, а світовий показник 27,9%. Саме від розвитку цієї галузі залежить наповнення продовольчого ринку висококалорійними продуктами харчування – м’ясом, молочними продуктами, яйцями. А свинарство, скотарство й птахівництво відіграють основну роль у їх промисловому виробництві.

Як технологу знайти баланс між продовольчою та екологічною безпекою?

Зростання чисельності сільськогосподарських тварин та птиці створює іншу небезпеку – екологічну. Адже  продукти життєдіяльності, лікарські препарати, які використовуються під час відгодівлі є небезпечними забруднювачами навколишнього середовища.

Тому фахівці галузі тваринництва  змушені балансувати між продовольчою та екологічною безпекою, а також протидіяти фізіологічним, генетичним, кліматичним, соціальним, біологічним та техногенним викликам.

Генетичні виклики пов’язані зі створенням нових порід тварин чи кросів птахів, які поряд з високою продуктивністю надзвичайно вимогливі до годівлі та чутливі до менеджменту.

Фізіологічні виклики обумовлені змінами метаболізму в організмі тварин чи птиці від народження, під час росту та дозрівання. Характер змін залежить від напряму продуктивності, віку та умов утримання.

Техногенна небезпека з боку тваринництва пов’язана із викидами шкідливих газів, зокрема вуглекислого газу і метану, які створюють «парниковий» ефект, запобігаючи виділенню теплової енергії.

Кліматична небезпека  Сучасні високопродуктивні генетичні лінії тварин і птиці виділяють більше теплової енергії. Через це тварини гірше споживають корм, падає продуктивність. У свиноматок та корів у літній період порушується процес овуляції, імплантації та живлення ембріонів, а у самців погіршується сперматогенез, що призводить до зниження відтворювальної здатності.

Біологічна небезпека. Інша особливість сучасних тваринницьких комплексів –  висока щільність. Це призводить до миттєвого поширення патогенів. Тому для контролю над ними використовується найдешевший засіб – антибіотики. Проте така практика призводить до появи резистентних штамів мікроорганізмів.

Соціальна небезпеку. Небезпечними для здоров’я людей будуть також продукти харчування з високим рівнем гормонів, що накопичуються при постійній дії стресів, мікотоксинів, перекисних радикалів, тощо.

Можливості та переваги ТМ Intelligent Nutrition

В ефективній моделі ведення тваринництва основний тягар у протидії вищезазначеним викликам лягає на фахівців з годівлі тварин та птиці. Команда  EDINSTVO GROUP проаналізувала власний багаторічний досвід, вивчили ефективні рішення закордонних вчених, скористалися порадами та консультаціями дослідницького центру Schothorst Feed Research. На основі цієї інформації створили лінійку кормових засобів ТМ Intelligent Nutrition, які направлені на протидію викликам сучасного тваринництва. Ці функціональні продукти пройшли перевірку в виробничих умовах, зарекомендувавши себе в якості безпечного та ефективного рішення технологічних питань.

Функціональні премікси ТМ Intelligent Nutrition включають адсорбенти мікотоксинів, антиоксиданти, підкислювачі, пробіотики, пребіотики, імуномодулятори, стимулятори, модифікатори та інші засоби, які:

  • INMeat задовольняє потребу в годівлі сучасних генетичних ліній тварин і птиці, водночас  здешевлюючи рецепт корму за рахунок ретельної оптимізації амінокислотного складу раціону, використання есенціальних нутрієнтів, зокрема їх хелатних та захищених форм;
  • INGut, INAcidos корегують мікробіом шлунково-кишкового тракту (знижують кількість метаноутворюючих бактерій рубця, анаеробів товстого відділу та підвищують чисельність корисної мікрофлори);
  • InHealth в рамках програми «Antibiotic free» підтримують здоров’я кишечнику, підвищують стійкість до проникнення патогенних мікроорганізмів, посилюють засвоєння поживних речовин, знижують чисельність мікроорганізмів у кормовій сировині та унеможливлюють їх бурхливе розмноження;
  • INFat запобігає надмірному тиску кормових факторів у періоди недостатнього фізіологічного розвитку, пом’якшують перехід та зміну корму;
  • INTake стимулює споживання корму, маскують неприємні характеристики сировини чи лікарських препаратів;
  • корегують метаболізм тварин при надмірному фізіологічному або продуктивному навантаженні, запобігаючи розвитку ацидозу (INButterlife), кетозу (INKetos), молочної лихоманки (INPares), маститів (INMast), післяродових ускладнень;
  • INFeet профілактує патології опорно-рухового апарату (перозис), INPkin – шкіри та її похідних (післязабійні розриви шкіри, тріщини рогового шару копит, тощо);
  • InFerile позитивно впливає на фертильність та посилюють продуктивність багатоплідних тварин;
  • INTox, ІNOxy для абсорбції мікотоксини, профілактиці окисленню вітамінів та жиру в кормовій сировині;
  • INDia ефективно усуває симптоми та наслідки діареї незаразної та інфекційної етіології, усуваючи зневоднення та падіж;
  • INHealth зміцнює загальну резистентність та  імунологічну реактивність у період щеплень;
  • INHeat підвищує стійкість систем організму до теплового стресу, запобігаючи втратам продуктивності та плодючості;
  • INStress пом’якшує негативну дію технологічних стресів та їх наслідки (канібалізм, синдроми блідого м’якого липкого (PSE) та темного твердого сухого м’яса (DFD), накопичення стероїдних гормонів у продукції тваринництва, тощо);
  • покращують споживчі характеристики продукції тваринництва та запобігають втратам під час транспортування чи переробки (покращують колір тушки птиці (INColor), жовтка яєць (INYolk), зміцнюють шкаралупу (INShell), тощо).

Комплекс функціональних кормових засобів ТМ Intelligent Nutrition – це розумні рішення від динамічної системи, яка адаптується під потреби клієнта з метою вирішення проблем. Це сучасний, дієвий інструмент для технологів та нутріционістів, які прагнуть досягнути максимальної продуктивності тварин та птиці.  Тому досить балансувати між генетичними, фізіологічними викликами і техногенною безпекою.  Переймайте кращий досвід перевіреної, безпечної, розумної годівлі.