Головна Новини Наші новини Рада блокує експорт спирту

Рада блокує експорт спирту

В усі часи держава намагалася контролювати алкоголь і тютюн, тому що ці галузі є одними з найбільш важливих в секторі економіки, у яких їй дійсно вдасться конкурувати з приватним сектором. Виробники лікеро-горілчаних виробів фактично не мають вибору, де в нашій країні придбати спирт для своєї діяльності, а вимушені купувати його тільки на підприємстві Укрспирт, наголошує керуючий партнер юридичної компанії Winner Ігор Ясько.

Він зазначає, що в Україні підприємство має 40 заводів, які можна запустити на повну потужність, у той час як у світі не вистачає антисептиків. При цьому, Верховна Рада заблокувала експорт спирту – відповідно, блокує надходження валюти в Україну. З усіх заводів Укрспирту працює не більше 12-ти з усієї можливої потужності. Після повернення до нашої держави великої кількості людей через загрозу COVID-19 є можливість залучити цю робочу силу, щоб знов розпочати виробництво на тих 25 заводах, які зараз не працюють, виготовити там спирт, відправити його на експорт і отримати гроші в бюджет. Це було б вкрай важливо в складній економічній ситуації, у якій ми зараз опинилися. За отриману від експорту валюту можна імпортувати необхідне для лікарів і пацієнтів обладнання: маски, апарати ШВЛ, захисні костюми тощо. Таким чином, можна ще й працевлаштувати великий потік заробітчан, які покинули Україну саме через простоювання заводів.

Проблемою і перешкодою для цього, як і часто буває, є управлінські рішення. Влада дозволила Укрспирту виробляти і продавати антисептик всього на 30 днів. А різниця у вартості між антисептиком, який виготовляється як спирт денатурований, зі спиртом харчовим складає приблизно шестикратний розмір. Тобто Укрспирт скоро опиниться в ситуації, коли через рішення влади з 1 травня вимушений буде продавати спирт у 6 разів дорожче для антисептиків. Вони проголосили канікули на 30 днів для цієї галузі, а це нонсенс.

Заводи дійсно готові до запуску, а якість нашого виробленого спирту дозволяє конкурувати Україні на світовому ринку. До Укрспирту вже зараз звертається багато підприємців, які готові купувати спирт і мають можливість вивезти його на експорт. Але, на жаль, поки владні рішення приймаються не на користь держави і підприємства. Невдалі управлінські рішення з боку законодавчих та виконавчих органів лише призводять до збиткової діяльності Укрспирту та блокування чергового каналу надходження валютної виручки в Україну, що на сьогодні є критично необхідним для нашої Держави.

Перегляди: 0